X

Les platges de les Illes s’omplen de grumers i algunes Caravel·les Portugueses

L’increment de la presència d'aquests exemplars els darrers anys té un rerefons antròpic, és a dir, humà

08/04/2021

Les platges de les Illes s’omplen de grumers i algunes Caravel·les Portugueses

Vídeo: Rafel Ginard.

38

Des de fa uns dies s’ha pogut observar l’arribada a la costa de diferents tipus de grumers, en alguns casos de manera massiva com testimonien aquestes imatges, gravades avui dematí a la Punta des Gulló, a Capdepera.

Es tracta d’un grup molt nombrós d’exemplars de Pelagia noctiluca, el grumer més habitual i, segurament, el més conegut de tots els que habiten la Mar Balear. Arriba a la costa empesa per les correnties marines i és freqüent a la primavera, l’estiu i la tardor.

L’increment de la presència de grumers els darrers anys té un rerefons antròpic, és a dir, humà. Així ho assegura Josep-Maria Gili, investigador de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) qui ho atribueix a la sobrepesca: “ Els grumers tenen com a depredadors els peixos i les tortugues i s’alimenten de plàncton. Si treim del mar els peixos i les tortugues, i el plàncton és el mateix, els grumers proliferen arreu”.

Aquesta mateixa setmana també han arribat altres tipologies de grumers com per exemple les també conegudes Barquetes de Sant Pere (Velella velella). Un exemple, aquesta fotografia de Cala Mesquida dilluns passat.

Contràriament a la Pelagia noctiluca, les barquetes de Sant Pere no són urticants i per tant resulten inofensives. És un organisme colonial i,en conseqüència, és habitual que quan arriben a la costa ho facin massivament, empeses per les correnties marines i el vent. És un fenomen que es produeix de manera cíclica, cada primavera, a moltes bandes de la costa Mediterrània incloses les Balears.

Però sens dubte l’exemplar que més ha cridat l’atenció és la presència de diversos exemplars de Caravel·la Portuguesa.

Segons explica Joan Moranta, investigador del Centre Oceanogràfic de les Balears, malgrat el seu aspecte gelatinós, en realitat no és un tipus de grumer. Es tracta d’un hidrozou de zones tropicals que sol arribar a la Mediterrània a través de l’Estret de Gibraltar quan bufa el vent de l’oest de manera reiterada. Curiosament aquests dies no ha bufat el ponent sinó la tramuntana i el gregal pel que és de suposar que fa setmanes que ja han arribat.

08/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT