X

Les praderies de posidònia redueixen un 40% la cota d’inundació en cas de temporal marítim

La tesi doctoral de l'investigador Miguel Agulles analitza l'impacte que tendria la desaparició de la posidònia en el pròxim segle

27/07/2023

Les praderies de posidònia redueixen un 40%25 la cota d’inundació en cas de temporal marítim

Emma Socies

Les ones, en el seu recorregut cap a la costa, interactuen amb el fons marí. La presència o no de praderies de posidònia és determinant per frenar l’impacte de les ones a la costa durant un temporal marítim. L’investigador de la Universitat de les Illes Balears Miguel Agulles ha estudiat durant cinc anys aquest fenomen i n’ha extret conclusions importants, publicades a la seva tesi doctoral: les praderies existents a les Balears redueixen al voltant d’un 40% la cota d’inundació en episodis de temporal marítim a les platges i un 20% als dics.

Però la resistència de la posidònia a l’augment de la temperatura de la mar no està quantificat del cert i, per això, Agulles analitza tres possibles escenaris en el pròxim segle: el manteniment de les praderies actuals, un retrocés al voltant del 70% i la completa desaparició de la posidònia a les aigües balears. En l’escenari més pessimista es combina l’efecte de l’augment del nivell mitjà de la mar amb la desaparició de les praderies, i el resultat és l’augment d’un metre i mig la cota d’inundació.

Unes projeccions que demostren la importància de conservar les praderies de posidònia no només pel seu valor ecosistèmic, sinó també per protegir la costa i les infraestructures i habitatges situats a la franja litoral. “Els efectes reals no es veuran fins d’aquí a vint o trenta anys, per això és complicat transmetre que necessitam una gestió de la costa diferent si volem conservar el que tenim avui dia”, sosté Agulles.

27/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris