política

Les quatre restriccions que Armengol vol mantenir tant sí com no

La presidenta necessita l'aval del TSJIB per mantenir, almanco fins al 23 de maig, les restriccions que afecten drets fonamentals

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, en una imatge d'arxiu. /EFE


El Govern de Francina Armengol vol continuar amb la desescalada lenta i progressiva i, per això, necessita l’aval del Tribunal Superior de Justícia per mantenir, almanco fins al 23 de maig, les restriccions que afecten drets fonamentals.

Són quatre mesures aprovades ahir d’urgència en Consell de Govern:

– Continuar amb el toc de queda entre les 11 del vespre i les 6 de la matinada.

-Limitar les reunions a un màxim de 6 persones, tant en espais públics com privats, en interiors i exteriors, i en el cas dels interiors, de com a màxim dos nuclis de convivència.

-Limitació d’ocupació als llocs de culte, on no es podrà superar el 50% de la cabuda, sempre mantenint la distància de seguretat.

-Mantenir els controls a ports i aeroports, i l’obligació de presentar una PCR negativa per entrar a les Illes des de qualsevol punt de la Península.

Aquestes mesures ara s’apliquen amb el paraigua de l’estat d’alarma. La Fiscalia de Balears ja va avançar que s’oposava a prorrogar el toc de queda i les limitacions en les reunions.
La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, insistia, ahir horabaixa, després del Consell Interterritorial, que les comunitats tenen eines legals suficients més enllà de l’estat d’alarma, per contenir la pandèmia. Abans Darias havia destacat la pujada en el ritme de vacunació la darrera setmana, amb més de 12 milions i mig de persones amb almanco una dosi a tot Espanya. Sanitat diu que, al conjunt de l’Estat, la pandèmia està en una suau tendència de davallada.

“El govern vol legislar a corre-cuita”

Sebastià Rubí, professor de Dret Constitucional a la UIB, critica a IB3 Notícies que el govern vulgui “legislar a corre-cuita” amb l’aprovació de les mesures sanitàries restrictives aprovades per a després de la fi de l’estat d’alarma, sense encara el vistiplau del TSJIB. El Govern vol prorrogar el toc de queda fins dia 23 de maig, les restriccions a les reunions a l’interior dels habitatges, i els controls de ports i aeroports per que es puguin mantenir més enllà del 9 de maig, data en que caduca el decret de toca de queda del Govern central. Una intenció que pot quedar en no res si no rep el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Balears, que, ahir no els va valorar les mesurs abans de ser aprovades, tal com el Govern havia sol·licitat. Rubí segueix pensat que el tribunal superior no hauria de reafirmar la petició del Govern de, diu, “limitar drets fonamentals sense la declaració de l’estat d’alarma”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Joan Riutort, nou batle de Santa Eugènia

El cap de llista de l'agrupació electoral FSE substitueix el socialista Pep Lluís Urraca al capdavant del consistori taujà

Francina Armengol: “Aviat hi haurà oci nocturn en condicions de seguretat”

Els organitzadors de grans esdeveniments hauran de realitzar una avaluació de risc prèvia

Marga Prohens presenta 3588 avals per optar a la presidència del PP

La candidata popular ha presentat els suports recaptats a les 11h del matí

Prohens recull a Campos els avals per a la seva candidatura

Qui encara és precandidata del PP acusa Armengol de no afavorir la salut ni l'economia. També critica la llei antifrau...