X

Les reaccions dels sindicats i dels empresaris a les dades d’atur de juliol

Demanen al Goven que s'allarguin els ERTO més enllà de la fi de la temporada i que s'exoneri les empreses del pagament a la Seguretat Social 

04/08/2020

Les reaccions dels sindicats i dels empresaris a les dades d’atur de juliol

Imatge d'arxiu

El sindicat CCOO Balears ha demanat que s’allarguin els ERTO “no només fins a final de la temporada turística, sinó fins que sigui necessari” per protegir als treballadors. El sindicat ha fet aquestes declaracions després d’analitzar les dades d’atur que s’han conegut avui dimarts.

En un comunicat, CCOO subratlla que aquestes dades (que revelen un augment interanual de l’atur superior al 90 per cent a Balears), “estan lluny de ser les que correspondrien a un mes de juliol normal” a les Illes, un mes en què normalment “l’activitat turística està a ple rendiment i, per tant, les afiliacions a la Seguretat Social són màximes”.

Segons el sindicat, a conseqüència del confinament i de l’evolució que està tenint la pandèmia, “l’activitat no es recupera i molts establiments que estaven pensant a iniciar la seva activitat estan tancant definitivament”.

Davant aquesta situació, CCOO ha cridat a fer oficial com més aviat millor la prolongació dels ERTO, perquè els treballadors afectats i els que no han cotitzat el temps suficient per poder tenir prestacions “puguin subsistir fins a l’inici de la pròxima temporada”.

Igualment, l’organització sindical considera necessari elaborar un “Pla d’Ocupació postCovid en el qual intervinguin els sectors públics i privats per a generar llocs de treball estables i per a tot l’any”.

LA UNIÓ SINDICAL OBRERA (USO)

La Unió Sindical Obrera (USO) ha indicat aquest dimarts que la caiguda de l’atur el mes de juliol és el “primer respir al cop de l’estat d’alarma a l’ocupació”, degut principalment a l’increment del turisme nacional.

El sindicat destaca que les afiliacions a la Seguretat Social han crescut el doble del que ha baixat l’atur, 161.217 cotitzadors més, que també deixen la dada de treballadors donats d’alta en un milió per sota de les xifres mitjanes que s’havien registrat anteriorment.

“Si ens fixem en les dades per comunitats autònomes, veiem que el mapa de l’atur té molt a veure amb la incidència del virus. El Nord-oest s’ha recuperat millor perquè ha apostat pel turisme nacional. En regions més dependents del turisme internacional, l’ocupació es recupera lleugerament després d’haver tocat fons, però no en termes similars”, ha subratllat la secretària de Comunicació i Estudis Sindicals d’ÚS, Laura Estévez.

Per això, USO demana “prudència” sobre unes dades lligades de nou al turisme, i afegeix que aquests dos mesos d’estiu (juliol i agost) continuen “emparats” pels ERTO excepcionals, que són un “matalàs per a l’ús del vell model econòmic de sol i platja”.

LES REACCIONS DELS EMPRESARIS

La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha mostrat aquest dimarts la seva “profunda preocupació per les pèssimes dades d’atur i de destrucció d’ocupació que superen de forma absolutament extraordinària la mitjana del país” i ha reclamat al Govern un “pla especial” per a les Illes “davant l’enorme gravetat de la crisi a Balears”.

A més, ha reiterat la seva petició perquè es prolonguin els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins a l’inici de la pròxima temporada turística “per evitar el tancament de milers d’empreses i la destrucció de desenes de milers de llocs de treball”.

La situació que travessa Balears és “totalment alarmant”, ha afegit, tant per a les empreses, com per als treballadors, així com per al conjunt dels ciutadans de la comunitat.

La Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (Pimem) també ha considerat que les dades de l’atur són “molt dolentes” i ha pronosticat “un hivern complicat per a les famílies i les empreses”.

En un comunicat, la patronal ha reclamat la necessitat de prolongar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins a Setmana Santa. 

El president de Pimem, Jordi Mora, ha assegurat que l’increment interanual de la desocupació en un 90 per cent “no és més que el reflex de la paràlisi empresarial que hi ha”. “No es poden deixar caure les empreses, ni als seus treballadors” ha reivindicat Pimem, que ha demanat també que es torni a l’exoneració del 100% del pagament a la Seguretat Social per a les empreses de menys de 50 treballadors i del 75 per cent per a empreses de més de 50 empleats.

Segons el president de la patronal, “no tenir feina significa no només no poder cobrir unes necessitats, fet que per si mateix ja és preocupant, sinó que entrarem en uns índexs molt baixos de consum intern i això afectarà moltes empreses locals i molts autònoms”, ha conclòs.

04/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris