X

Les reaccions polítiques a la fugida del rei emèrit

MÉS demana un referèndum i el PSIB assegura que no és el moment

04/08/2020

Les reaccions polítiques a la fugida del rei emèrit

EFE/Mario Ruiz

Redacció

Els partits de Balears han expressat aquest dimarts opinions divergents sobre la fugida de Joan Carles I. Els partits d’esquerres, a excepció del PSOE, jutgen la decisió de manera crítica i els partits de dretes l’elogien.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, considera que no interferirà en el procés judicial que hi ha en marxa. Yllanes es mostra convençut  que “qui ha estat el cap de l’Estat es posarà a disposició de les autoritats en cas que el citin a declarar” i també  que “el Govern central reclamarà la seva presència si el Suprem el requereix”.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera creu que és una decisió encertada. Cladera afirma que” és responsable per part del rei emèrit i de la corona en el sentit de posar en valor la constitució espanyola”.

Un portaveu dels socialistes de Balears ha assenyalat que el partit respecta tant la decisió personal presa per Joan Carles de Borbó com les recerques judicials en curs que l’afecten”. “Esperarem que sigui la justícia la que dirimeixi sobre aquesta qüestió amb absoluta transparència i convençuts que són, precisament, la transparència i l’exemplaritat els valors que reforcen la democràcia del nostre país”, han indicat les fonts del PSOE.

El coordinador general de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha criticat, després de conèixer la decisió del rei emèrit i la “dinàmica de corrupció generada a la Família Reial” i ha exigit “l’abdicació del Rei Felip VI” així com la convocatòria d’un referèndum “perquè la ciutadania sigui la que decideixi entre monarquia o república”.

Segons ha informat el coordinador de MÉS, Antoni Noguera, als mitjans, “és surrealista que el rei emèrit se’n vagi d’Espanya i és una mostra que la Corona és una institució poc democràtica”.

MÉS per Menorca també ha retret aquest dimarts la “passivitat i la indulgència” del Govern central davant de la “fugida” del rei emèrit Joan Carles I a l’estranger i ha exigit una actuació “rigorosa i eficaç” per evitar que pugui “evadir-se de la Justícia” en cas que es confirmin els escàndols pels quals és objecte de recerca.

Els ecosoberanistes han indicat que l’obligació “dels poders de l’Estat” seria “fer tot el possible” per garantir que el rei emèrit sigui processat. Això, segons han indicat, “resultarà més difícil si se’l deixa partir d’Espanya per establir la seva residència en un estat que no garanteixi la seva extradició”.

“La justificació de la fugida o la tebiesa dels partits que donen suport al Govern central enfront d’aquest fet ha de ser corregida immediatament”, han subratllat.

El secretari d’Organització de Podem Balears i portaveu dUnides Podem al Parlament, Alejandro López, ha apuntat aquest dimarts, en una entrevista a IB3 Ràdio que “això ja és com l’últim menyspreu que li pot fer a Espanya, als espanyols i a la pròpia monarquia”.

López ha assenyalat que si ara hi ha uns suposats casos de corrupció amb una suposada evasió d’imposts, “la qual cosa ha de fer qualsevol espanyol, per donar exemple, el rei hauria de quedar-se a Espanya a la disposició de la Justícia i veure què va succeint”. “No és normal dir que te’n vas fora d’Espanya si has estat o has ostentat el càrrec que has tingut, justament enmig d’aquests casos, que després poden arribar o no. Això és respecte a la justícia i presumpció d’innocència”, ha afegit el diputat.

La coordinadora de Podem a Menorca, Nati Benejam, ha animat al rei Joan Carles a endur-se’n fora d’Espanya “tota la seva saga”.

El president del PP balear, Biel Company, ha mostrat el “respecte” de la seva organització a la decisió adoptada pel rei emèrit i ha destacat “el seu paper decisiu i determinant en la implantació i el desenvolupament de la democràcia a Espanya”. En un comunicat, el president del PP ha emmarcat la “difícil decisió” de Joan Carles en “un intent de llevar pressió” al rei Felip VI.

La presidenta dels populars a Menorca, Misericòrdia Sugrañes, ha assegurat que criticar al rei emèrit sense que conclogui la recerca judicial sobres els seus actes és afavorir “als partidaris d’un règim polític que a Espanya només ha dut “el caos, la desolació, l’anarquia i la mort”.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha ressaltat que Joan Carles I va ser “clau” per a la democràcia i que la seva decisió redunda “en benefici de la monarquia i de l’Estat de Dret”. “El rei Felip VI està fent un exercici d’exemplaritat”, ha assenyalat Pérez-Ribas, que subratlla que “els populistes” fomenten la “confusió” tractant d’atribuir al rei emèrit la condició d’imputat.

El líder de Vox a les illes, Jorge Campos, també ha destacat que el Joan Carles de Borbó no té la condició d’investigat i ha considerat la seva marxa com una “decisió personal” aliena a la institució monàrquica. Al seu judici, “els partits comunistes i separatistes” estan promovent “una causa general contra la monarquia parlamentària i contra la nació espanyola, que és el seu objectiu a derrocar”.

Fora de l’àmbit dels partits, també s’ha pronunciat sobre la marxa del rei emèrit la presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears, Carmen Planas, que ha enaltit els seus assoliments històrics i “la promoció que ha fet de Mallorca”.


El rei emèrit Joan Carles I està a la Republica Dominicana, segons asseguren alguns mitjans
Joan Carles I abandona Espanya

04/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris