X

Les reserves hídriques de Balears se situen en el 68% al desembre

Les tres unitats de demanda en prealertra de sequera són Palma, Manacor-Felanitx i Eivissa, però es preveu que surtin al gener

09/01/2020

Les reserves hídriques de Balears se situen en el 68%25 al desembre

Mapa d'alerta de sequies a Balears. (AEMET)

L’estat de les reserves hídriques a Balears al desembre s’ha incrementat cinc punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 68% de mitjana, un percentatge una mica pitjor que el mateix de l’any 2018, quan les reserves estaven al 71%. Encara queden tres unitats de demanda (UD) en prealerta de sequera però es preveu que surtin d’aquesta fase al gener.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, l’única illa on no s’ha registrat un ascens és Formentera, on es passa del 79% al 65%. A Menorca el percentatge augmenta d’un 61% a un 66%; a Mallorca, del 64% al 69%, i a Eivissa, del 52% al 56%.

L’escenari de les unitats de demanda (UD) al desembre millora també respecte novembre, ja que la UD de Tramuntana Sud surt de l’escenari de prealerta.

Les dades de precipitació de l’Agència Estatal de Me teorologia (Aemet) indiquen que desembre ha estat un mes normal a Balears (103%), però hi ha hagut variacions importants en cada illa. Mentre que a Mallorca (111%) i Eivissa (91%) ha estat normal, a Menorca (53%) ha estat sec.

En qualsevol cas, els percentatges interanuals són de dèficit a totes les illes: Menorca (88%), les Pitiüses (82%) i Mallorca (86%). En l’àmbit de Balears, l’interanual és de 86%.

Les pluges de principi de desembre i les baixes extraccions han permès que la recuperació dels aqüífers continuï afavorint de manera general que totes les illes segueixin en situació de normalitat. Encara així, encara hi ha tres de les deu unitats de demanda en situació de prealerta (Manacor-Felanitx, Palma i Eivissa).

Malgrat això, expliquen que es preveu que aquestes tres UD surtin de l’escenari de prealerta aquest mes de gener, atès que és necessari estar tres mesos en una situació de normalitat per canviar d’escenari.

09/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT