X

Les reserves naturals protegides són insuficients per combatre la pèrdua de biodiversitat

Un estudi que posa l'accent en la necessitat que les administracions s'impliquin a la seva gestió per tal de millorar-ne l'eficiència

21/12/2023

Les reserves naturals protegides són insuficients per combatre la pèrdua de biodiversitat

54

Només un petit percentatge d’espècies es beneficia dels efectes positius que suposen les reserves naturals protegides. És la principal conclusió de l’estudi elaborat per l’IMEDEA en col·laboració amb la Universitat de Hèlsinki. Durant quatre dècades, els científics han avaluat 638 espècies d’animals que viuen a àrees protegides d’aquest país per analitzar si aquest fet ha resultat beneficiós per a la seva pervivència. Un document que posa de manifest la necessitat de millorar-ne la sva protecció, extensió i interconnexió.  Especialment perquè avui dia les reserves existeixen sobre paper, però manquen polítiques concretes que executin millores, més enllà de la tasca investigadora.

L’estudi demostra, a més, que les reserves suposen una desacceleració del declivi poblacional, encara que els experts diuen que no deixen de ser una solució incompleta i parcial que requereix major implicació per part de les autoritats competents a l’hora d’engegar polítiques proteccionistes.

Entre les propostes, destaquen la seva ampliació o millorar-ne la connectivitat. Unes consideracions que a Mallorca es fan paleses en el cas dels voltors, per als quals l’espai protegit és insuficient, ja que aquestes aus abasteixen un territori molt més ample.

L’estudi conclou, a més, que aquestes àrees tenen un paper cabdal per frenar la pèrdua de moltes espècies locals.

21/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT