X

El canvi climàtic i el Niño faran que les temperatures mundials aconsegueixin nivells sense precedents: “Hi hem d’estar preparats”

L'Organització Meteorològica Mundial pronostica que la temperatura mitjana anual prop de la superfície terrestre podria elevar-se, de manera transitòria, més d'1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials els pròxims cinc anys

17/05/2023

El canvi climàtic i el Niño faran que les temperatures mundials aconsegueixin nivells sense precedents: “Hi hem d’estar preparats”

Una vaca s'alimenta de tiges de blat de moro sec durant la temporada de sequera, el passa 12 de maig, en la Península d'Azuero (Panamà). / EFE - BIENVENIDO VELASCO Velasco

Redacció

La combinació del canvi climàtic induït per l’ésser humà i el fenomen del Niño fan probable que les temperatures mundials aconsegueixin nivells sense precedents en els pròxims anys, segons dades revelades aquest dimecres per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). Els experts de l’organització pronostiquen que la temperatura mitjana anual prop de la superfície terrestre podria elevar-se, de manera transitòria, més d’1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials entre 2023 i 2027. Segons els càlculs utilitzats, existeix un 66% de probabilitats que en aquest període la barra dels 1,5 graus addicionals es trenqui durant almenys un any. Així mateix, hi ha un 98% de probabilitats que almenys un dels pròxims cinc anys, així com el lustre en el seu conjunt, siguin els més calents mai registrats fins ara.

“Això no significa que haguem de superar de manera permanent el nivell de’1,5 graus previst en l’Acord de París, que es refereix a l’escalfament a llarg termini. No obstant això, l’OMM dona la veu d’alarma sobre el fet que superarem el nivell d’1,5 graus de manera transitòria i cada vegada amb major freqüència”, afirma el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas. L’expert finlandès alerta que aquest augment de les temperatures a curt termini “tindrà repercussions en la salut de les persones, en la seguretat alimentària, en la gestió de les aigües i en el medi ambient“, per la qual cosa ha demanat “estar preparats“.

Més calor a l’Àrtic i manco pluges a l’Amazònia

Encara que l’augment de les temperatures serà generalitzat i afectarà a tots els continents, l’OMM —un organisme científic de Nacions Unides (ONU)— prediu que aquest increment serà major entorn de l’Àrtic. En l’extrem nord de la Terra, l’anomalia tèrmica podria suposar un augment de les temperatures tres vegades major que a la resta del món. En general, el planeta podria haver de suportar, en alguns moments molt particulars, temperatures fins a 1,8 graus més elevades que la mitjana del període 1850-1900, utilitzat com a referència perquè és anterior a l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle procedents d’activitats humanes i industrials. L’any més calorós des que es tenen registres ha estat 2016 —quan es va produir un fenomen del Niño molt intens—, però les previsions de l’OMM indiquen que és molt probable que aquest nivell pugui depassar-se abans de 2027.

D’altra banda, l’OMM prediu que les pluges poden ser més intenses a la regió del Sahel, en el nord d’Europa, a Alaska i el nord de Sibèria. En canvi, es preveuen condicions més seques en algunes parts de l’Amazònia, Amèrica Central, Indonèsia i Austràlia. Una part d’aquest augment s’explica per l’imminent inici del fenomen del Niño, que provoca l’increment de les temperatures globals i pluges intenses o sequeres en algunes zones d’Amèrica Llatina, Àfrica i el sud d’Àsia. Recentment, l’OMM va estimar que el Niño podria començar a manifestar-se en els pròxims mesos, coincidint amb l’hivern austral i amb l’estiu de l’hemisferi nord.

17/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris