SOCIETAT

Les torres d’enfilació, geolocalitzadors abans de la invenció del GPS

Aquests monuments militars dels anys 40 són exclusius de la badia d'Alcúdia


Blanques i vermelles, es reparteixen per tota la badia d’Alcúdia. Són les torres d’enfilació, uns monòlits que empraven els militars per fer pràctiques de tir amb submarins. Les torres estan construïdes per parelles, una se situa a vorera de mar i l’altra es troba 200 metres més enrere. Aquest sistema es feia cercant l’enfilació. Un cop el submarí estava enmig del mar cerca que les dues torres es posin una davant l’altre i pareix que només n’hi ha una. Aquest era un sistema per calcular la localització exacta del submarí dins la badia a un temps on no existien els GPS.

De les 28 torres que es construïren originalment, només en queden 14 de dretes. Al terme municipal de Santa Margalida en trobem cinc. Fa dos anys es van restaurar les torres de Son Real, i a Can Picafort n’hi ha tres que s’han integrat dins el nucli urbà. El seu manteniment està marcat per la contaminació salina.

Segons l’ajuntament de Santa Margalida, les torres necessiten repassar pintura mínim cada dos anys perque estan situades a la vora del mar. El vent i la sal dificulten la conservació d’aquests monuments. Aquest tipus de construcció només es pot trobar a la badia d’Alcúdia i està protegida des del 2016 pel seu valor patrimonial i històric.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |