X

Les tortugues marines han arribat a la costa balear per quedar-hi

El Govern engega tallers d'educació mediambiental per ajudar a aquesta espècie, en risc d'extinció, a sobreviure

27/07/2023

Les tortugues marines han arribat a la costa balear per quedar-hi

Esther De Miguel

Les tortugues marines han sobreviscut durant milers de milions d’anys a tota classe de situacions. Però les seves poblacions s’han reduït dràsticament a tot el món i de les 7 espècies quasi totes es troben en risc d’extinció. El motiu principal és l’activitat humana. L’educació ambiental pot ser una primera passa per ajudar-les a sobreviure, i a les Illes, ja està en marxa.

Són una de les criatures més antigues de la terra. Varen conviure amb els grans dinosaures i varen sobreviure a una de les més grans extincions del planeta. Les tortugues marines recorren mars i oceans des de fa 150 milions d’anys. Ajudades pels corrents marins, el seu esperit viatger les duu a fer grans migracions al voltant de 16.000 quilòmetres cada any. Però, també tenen sentiment de pertinença al seu lloc d’origen: a l’hora de pondre els ous, tornen allà on varen néixer.

El 25 de juliol de 2019 una tortuga babaua arribava a Platja d’en Bossa, a Eivissa. Es produïa la primera posta d’ous de tortuga marina a les Balears, i l’inici d’una nova relació entre la costa balear i aquest rèptil aquàtic.

En una temporada, una tortuga marina pot fer fins a 5 postes. I en cada posta, hi deixa una quantitat d’entre 90 i 120 ous. La seva estratègia de supervivència és la de la quantitat: i és que es calcula que només una de cada mil tortugues que surten de l’ou arribaran a la vida adulta.

Tota aquesta informació i més es dona als tallers organitzats pel Govern. L’objectiu principal: transmetre a turistes i residents com actuar si es troben una tortuga o el seu rastre a l’arena.

El 2019 es va intensificar la intervenció de tècnics i voluntaris per tal que els ous arribassin a la vida adulta. Però les tortugues han arribat a la costa balear per quedar-hi. Així que l’estratègia ha canviat. Ara es mira d’educar el ciutadà en el respecte vers aquests animals, perquè la vida s’obri pas de manera natural.

27/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris