mallorca

Les varietats de vinya autòctona de Mallorca que són tolerants a la Xylella

La Conselleria de Medi Ambient ha necessitat cinc setmanes per veure els resultats


Algunes varietats de vinya autòctones de Mallorca són tolerants a la xilel·la. La Conselleria de Medi Ambient va infectar unitats de vinya sana el mes de juny i ja s’han fet evidents els primers símptomes de contagi. En el cas dels ametlers, les conclusions no es coneixeran fins a l’any que ve.

El Giró ros o el negre són dues de les varietats de vinya de raça mallorquina que podrien conviure, de manera controlada, amb la xil·lela. Els tècnics de Medi Ambient només han necessitat cinc setmanes per veure els resultats.

Els pagesos ja no tenen res més a fer que aprendre a conviure amb aquesta malaltia que no té cura. Els vinaters saben que d’aquí a uns anys es perdran algunes varietats de vinya, però almanco veuen amb bons ulls que se’n salvin algunes de les autòctones de tota la vida.

En el cas dels ametllers, aquest estudi també ha permès descobrir que per empelt també es pot transmetre aquest bacteri però els resultats finals no es coneixeran fins a l’any que ve.

A principis d’any, tècnics de la Comissió Europea visitaren les illes per avaluar la situació i els controls oficials de la xil·lela. Segons les conclusions de l’auditoria, les tasques fetes fins ara són una garantia adequada de contenció, perquè la malaltia no es propagui més. Però també es fa constar que falta vigilància al trànsit de les barques d’esbarjo en els ports locals.

La Conselleria de Medi Ambient recorda que no s’hi pot entrar cap planta ni treure’n cap. L’informe fa constar que durant el primer mig any s’han interceptades 45 plantes als diferents ports o aeroports i destaca la feina de control i contenció que fan els 184 productors locals que tenim a les illes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El parc fotovoltaic de Lloseta entrarà en servei pel desembre

Proveirà d'energia la futura planta d'hidrogen que s'ubicarà devora la planta de Cemex

Continuen les negociacions pel conveni sectorial autonòmic del servei de recollida de fems

Llucmajor, per exemple, paga a un peó 854 euros i a un conductor 1000.

Xoc entre l’Ajuntament d’Andratx i Ports per la reforma del moll

El consistori diu que la construcció d'un espigó no en respecta els valors patrimonials, encara que Ports diu que estan...

Toni Dunne, de no poder escriure a mà a treure un 11,8 a la Selectivitat

Tot i que té una disgrafia greu diagnosticada, un trastorn de l'aprenentatge, s'acaba d'instal·lar a Madrid per estudiar Periodisme a...