X

Les vendes al petit comerç han baixat el 3% aquest hivern, segons PIMECO

La patronal ho dona per bo tenint en compte l'encariment del cost de la vida que ha fet prioritzar la compra d'aliments

22/03/2023

Les vendes al petit comerç han baixat el 3%25 aquest hivern, segons PIMECO

Alguns comerços han penjat el cartell de vals de descompte esgotats les primeres hores de la campanya 'Quin bons més bons' (Foto d'arxiu)

Redacció

El febrer ha estat un mes “bastant dolent” per les vendes del petit comerç que han baixat el 3 % respecte de 2022 en el context temporal de menor activitat comercial de la temporada hivernal, informa el president de la divisió del comerç de la patronal de la petita i mitjana empresa, PIMECO, Antoni Fuster. Tot i no ser una dada “agradable”, tenint en compte el marc d’inflació i encariment, sobretot, de productes alimentaris que la gent “ha prioritzat”, es pot donar “per bo”, afegeix l’empresari. L’hivern “complicat” en què “s’ha venut poc” el ratifica el president de la Federació Patronal d’Empresaris de Comerç de les Balears, AFEDECO, Antoni Gayà.

Fuster descarta que les dificultats econòmiques hagin estat la causa definitiva del tancament de comerços associats però recorda que el del “relleu generacional” continua sent un problema latent per la continuïtat del teixit comercial de proximitat i que els darrers mesos sí hi ha hagut un establiment que ha hagut de tancar les portes “per falta de relleu”. Altra cosa són les tendes que han tancat durant un mes aquest hivern perquè amb el seu tipus de producte “no els ha compensat tenir obert”.

Bons de descompte

Pimeco ha confirmat que “diversos” dels seus socis han esgotat el primer dia – ahir dimarts- els bons de descompte subvencionats pel Govern per dinamitzar el teixit comercial local- 15 euros en compres superiors als 30-. La causa no es pot atribuir exclusivament a l’èxit de la campanya ‘Quin bons més bons’ sinó també al fet que de cada vegada toquen manco bons per establiments donat que ha incrementat el número dels que s’acullen al a campanya. Per això s’ha demanat un increment de la partida pública pressupostària, actualment de mig milió d’euros, ha explicat Fuster en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

En declaracions al mateix espai informatiu, Gayà ha explicat que l’hivern “va arribar molt tard i les estanteries estan plenes de gènere, que arribin aquests bons ajuda a arreglar un poc aquesta situació, ha estat un encert fer-ho aquest mes i no a final d’estiu com abans”. També diu que els comerciants es beneficien del fet que hi ha més gent al carrer que entra a les botigues per l’arribada dels primers turistes. Destaca, en aquest sentit, el turisme de creuer, gràcies al qual, diu, es ven més: “aquesta gent es passeja i compra, es un turisme de compres perquè en anar de creuer, quan davallen es volen endur un record de cada indret que visiten, i com que tenen poc temps per fer-ho, compren… Això és el que té de bo per nosaltres”

Les patronals asseguren que les vendes ahir varen ser molt positives, perquè hi havia molt més moviment del que és habitual i esperen l’èxit de campanyes anteriors.

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris