Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Avui es compleixen 14 anys del moment en què el vol JK5022 es va estavellar a l'Aeroport de Barajas
16Els afectats per l’accident del vol JK5022 de Spanair, que es va estavellar a l’Aeroport de Barajas, Madrid, fa avui 14 anys, han recordat aquest dissabte les 154 víctimes i 18 supervivents en un acte durant el qual han demanat que es depurin responsabilitats i han considerat que la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, hauria pogut cometre prevaricació.
En dos actes simultanis celebrats a la plaça de la Memòria de Las Palmas de Gran Canaria i al parc Joan Carles I de Madrid, davant de la placa que recorda les víctimes d’un dels accidents d’aviació més greus de la història d’Espanya, supervivents i familiars dels morts han detallat la seva “lluita desigual” contra les autoritats, els investigadors, la justícia i Mapfre, la companyia asseguradora.
En roda de premsa, la presidenta de l’Associació d’Afectats pel JK5022, Pilar Vera, ha destacat que, després de tres anys de treball, per fi l’any passat, la comissió de recerca del Congrés dels Diputats va aprovar el seu dictamen.
El dictamen, que assenyala 18 càrrecs polítics vinculats al Ministeri de Foment, la responsabilitat del qual havia de ser investigada per la Fiscalia, va ser aprovat pel ple del Congrés per 219 vots. No obstant això, la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, va decidir no enviar el dictamen a la Fiscalia General, “no sé si per decisió personal per protegir els seus companys o per decisió de la Mesa del Congrés”, ha denunciat aquest dissabte Vera. “Si no pensava presentar el dictamen, per què tres anys de pantomima?”, s’ha preguntat.
Després de detallar els incomptables problemes i traves trobats en el camí, la presidenta de l’associació ha assegurat que, “tot i el cansament i el desgast”, resistirà “en aquesta lluita per la veritat, la justícia i la reparació”. “A Espanya no hi ha independència ni judicial ni legislativa; al final, és l’Executiu el que té la paella pel mànec; ells no han deixat d’intentar tapar això, i nosaltres de destapar-ho”, ha assenyalat Vera.
Per part seva, el vocal de l’Associació Federico Sosa, en declaracions als mitjans prèvies a l’acte a Las Palmas, ha insistit que el que ha demostrat el dictamen és que l’accident va ser una fallada sistèmica de l’aviació civil a Espanya. “És l’associació la que ha de continuar movent-se per aconseguir justícia i reparació. Hi ha 18 responsables directes de la tragèdia que són a les seves cases sense que ningú hagi pres cap mesura sobre ells”, ha lamentat Sosa, que també ha criticat que no s’hagi estat “capaç” de declarar el 20 d’agost com a dia nacional de les víctimes d’accidents aeris.
D’altra banda i ja durant la lectura del manifest, Federico Sosa ha apuntat que la via que els queda, si el dictamen no arriba a la Fiscalia i si no s’obren diligències sobre aquest tema, és anar per la via judicial “amb la despesa que això comporta”. “Estam esgotats de la desídia dels poders de l’Estat. Cada any es fa més dur i dolorós venir a commemorar els aniversaris”,
Finalment, el batle en funcions de Las Palmas de Gran Canaria, Javier Doreste, ha demanat que el dictamen arribi a Fiscalia, així com justícia, veritat i reparació a les famílies de les víctimes després de 14 anys de sofriment.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025