Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Aquesta llista es fa de manera simultània a tot Europa la segona setmana del mes de gener
La segona setmana de gener és una data marcada en el calendari de tots els ornitòlegs d’arreu del continent, i és que es fa a tot Europa el recompte anual d’aus a les seves zones humides. És aquesta una eina essencial per poder conèixer l’estat de conservació de les espècies i saber quants d’exemplars hi ha a cada país. Un fet que, entre altres coses, permet posar en relleu la necessitat d’engegar polítiques de recuperació, en cas que sigui necessari.
A les Illes, es dona el fet que moltes d’aquestes espècies són migratòries, és a dir, que crien al nord d’Europa, però, amb l’arribada del fred, es desplacen al sud temporalment. És per això que les xifres obtingudes a tots els països es posen en comú, per tal de poder avaluar correctament l’evolució de cada espècie.
Els recomptes a zones humides són a vegades complicats. En el cas d’una llacuna, es tracta simplement d’observar i comptar. A l’Albufera i l’Albufereta, no obstant això, l’existència de canyís i de zones més amagades fa que l’observació d’aus sigui insuficient a l’hora de fer-ne un bon recompte. Cal muntar tot un dispositiu en el qual enguany han participat més d’una setantena de persones, entre ornitòlegs, tècnics, voluntaris i estudiants. Per tal d’aconseguir-ne uns resultats òptims, cal una bona coordinació: és per això que tots ells es divideixen en 17 grups, que es reparteixen pels diferents racons del parc natural.
A banda de l’observació, el que es fa amb diferents estris i prismàtics és el que els científics anomenen provocar un “caos controlat”, la qual cosa fa que les aus surtin dels seus amagatalls. Això s’aconsegueix amb un helicòpter, el renou del qual fa que les aus alcin el vol, de tal manera que es puguin comptabilitzar també. Una vegada conclòs aquest recompte, els participants fan una posada en comú de les xifres obtingudes i, finalment, d’aquí sortiran les xifres del balanç final.
Encara pendents d’aquestes xifres -ja que cada zona humida de l’arxipèlag pot fer el recompte el dia que vulgui dins la mateixa setmana-, una primera ullada dels resultats obtinguts enguany a l’Albufera i l’Albufereta fa pensar que el canvi climàtic hi està deixant empremta, perquè l’hivern de moment és més suau a tot Europa i, per això, hi han arribat manco aus migratòries que altres anys. No obstant això, els experts asseguren que a hores d’ara encara podria canviar aquest fet, si les pròximes setmanes baixen les temperatures arreu.
Aquest cens, diuen, és per als seus participants una oportunitat única que arreplega molts d’ornitòlegs de totes les illes, alguns dels quals es demanen fins i tot el dia lliure a la feina per poder participar-hi. Ho defineixen com un esdeveniment social, ja que fa quinze o fins i tot una vintena d’anys que hi participen. Serveix, alhora, per transmetre els seus coneixements als estudiants dels instituts que hi col·laboren i que, el dia de demà, probablement, seran els encarregats de dur a terme aquesta tasca.
Les xifres del recompte final es donaran a conèixer les pròximes setmanes i permetran fer una anàlisi completa de les diferents espècies que viuen a l’arxipèlag, sigui temporalment o durant tot l’any.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina