Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'agència internacional va admetre que extreballadors humanitaris van pagar per sexe a haitianes després del terratrèmol del 2010
Mark Goldring, el director executiu d'Oxfam, i la cap de la junta, Caroline Thomson, després d'una reunió amb el Ministeri de Desenvolupament Internacional britànic el 12 de febrer a Londres. /STR
15Oxfam s’ha convertit en l’escàndol més gran al món de la cooperació dels últims temps pels abusos sexuals del seu personal a Haití i al Txad, si bé l’ONG britànica no és l’única afectada pel mal comportament dels seus treballadors, segons han revelat aquesta setmana diverses organitzacions humanitàries.
La tempesta es va originar per un reportatge de ‘The Times’, en el qual es revelava que set treballadors de la missió que Oxfam va desplegar a Haití després del devastador terratrèmol del 2010, entre ells el seu cap, Roland van Hauwermeiren, van contractar els serveis de prostitutes -algunes menors d’edat-amb els doblers de l’organització.
En els dies següents la polèmica va engreixar per noves informacions que assenyalen també als treballadors de l’ONG al Txad i revelen que Van Hauwermeiren havia estat apartat per una altra organització set anys abans per una conducta similar, així com per la detenció del president d’Oxfam Internacional, Juan Alberto Fuentes, per corrupció a Guatemala.
De moment, aquest escàndol ha propiciat la dimissió de la subdirectora d’Oxfam, Penny Lawrence. No obstant això, l’ONG tem que pugui costar-li també els fons que rep del Govern britànic i d’altres donants del sector públic, com a la Unió Europea.
En aquest context, altres ONG s’han mostrat reticents a informar sobre el mal comportament del seu personal per temor a perdre finançament. Thomson Reuters Foundation va preguntar el passat mes de novembre a deu organitzacions internacionals pels casos d’abús sexual, en el marc del moviment #MeToo, però solament sis han respost.
Dues ONG -Save the Children i Oxfam- van respondre immediatament la petició d’informació de Thomson Reuters Foundation i, d’acord amb les xifres proporcionades, l’any passat van haver d’acomiadar a 16 i 22 treballadors, respectivament.
Metges Sense Fronteres (MSF) i el Consell Noruec per als Refugiats (NRC) van contestar dies després. MSF va actualitzar les dades el dimarts, segons les quals, el 2017 va haver d’acomiadar 20 treballadors i l’any anterior a deu per abús o assetjament sexual. El CNR ha indicat que va tenir 13 casos l’any passat.
World Vision es va sumar a la política de transparència el dimarts i va informar que va registrar deu incidents d’abús o explotació sexual a menors d’edat el 2016 i altres quatre d’assetjament sexual en l’entorn laboral en 2017, encara que no ha aclarit quants empleats ha acomiadat.
Mercy Corps, per la seva banda, ha desvelat que en 2017 va tenir onze casos de conducta sexual inadequada que li van portar a prescindir de cinc empleats, encara que alguns casos “no van arribar al nivell d’assetjament sexual”.
En canvi, altres quatre potents organitzacions han optat per guardar silenci. El Comitè Internacional de Creu Vermella (CICR) ha dit que “no pot proporcionar dades històriques fiables sobre el mal comportament del seu personal” però que està construint una base de dades per poder fer-ho en el futur. La mateixa resposta ha donat Pla Internacional, mentre que Care Internacional i el Comitè de Rescat Internacional simplement no han aportat aquestes xifres.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina