societat

L’espectacle de vidres i llum del vuit de la Seu


Avui és la ‘Festa de la Llum’. Avui els cirrus de primera hora endomassaven l’inici del dia de la Candelera. Avui riurà i la tradició popular diu que si riu l’hivern és viu. El que és segur és que som a l’hivern astronòmic i queden sis setmanes per començar la primavera.

L’espectacle de la Llum a la Catedral de Mallorca consisteix en la projecció cromàtica dels 1.115 cristalls que formen la rosassa que presideix l’altar major sobre la façana principal, de tal forma que es poden observar les dues circumferències en posició tangencial: una de vidre i l’altra de llum.

Les principals causes històriques perquè es produeix aquest fenomen són l’orientació de la Catedral de Mallorca 120º SE, l’emplaçament de l’edifici i les seves dimensions, la planta basilical i l’apertura de vitralls a principis del segle XXI juntament amb la restauració integral de la rosassa major l’any 2010. Tot i que avui, coincidint amb l’intermedi exacte entre l’inici i el final de l’hivern, és el dia escollit, aquest joc lumínic es pot apreciar encara els propers dies ja que la variació del sol és mínima.

Amb la denominació de la ‘Festa de la Llum’, es pretèn recuperar una tradició cultural històrica d’origen grec i romà, que va ser cristianitzada pel papa Gelasio l’any 496. El 2 de febrer és el dia que coincideix amb l’intermedi exacte entre l’inici i el final de l’hivern.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Presenten com serà l’Hospital de Manacor quan finalitzin les obres d’ampliació i reforma

S'inverteixen més de 76 milions d'euros i preveuen iniciar la construcció la tardor que ve

Una escaladora, ferida arran d’una esllavissada de roques a Valldemossa

El succés s'ha produït devers les 11h30 del matí, quan la dona, de 46 anys, es trobava davall de la...

Un nou mort per Covid a Balears i l’UCI al 9,9% d’ocupació

Pel que fa a la campanya de vacunació, Balears ha administrat fins aquest divendres 1.576.543 dosis de la vacuna contra...

Dia per recuperar tot el que la mar s’ha engolit

Els 150 litres que caigueren ahir a Santanyí afectaren sobretot la zona del camp d'en Torrella