X

L’Estat aprova la limitació al preu del gas per abaratir l’electricitat

Rondarà els 48,8 euros MWh en els dotze mesos que estarà en vigor

13/05/2022

L’Estat aprova la limitació al preu del gas per abaratir l’electricitat

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera

El Govern ha aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari el mecanisme per a limitar el preu del gas destinat a producció elèctrica, que rondarà els 48,8 euros/megavat hora (MWh) en els dotze mesos que estarà en vigor. És gairebé la meitat del preu que marca avui aquesta matèria prima.

La mesura, que és aprovada de manera simultània pels Executius espanyol i portuguès, pretén alleujar les factures dels consumidors, domèstics i industrials, amb tarifes indexades al mercat majorista de l’electricitat o ‘pool’, els més afectats per la crisi actual i la pujada dels preus de l’energia.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que “són dotze mesos d’un sistema de protecció especial i especialment valuós en moments de gran volatilitat”. “Permet protegir un 37% dels consumidors domèstics i del 70% dels industrials”, ha ressaltat, i ha afegit: “Per primera vegada no paguen els mateixos. Per primera vegada les mesures que s’adopten tenen com a finalitat fonamental reduir els beneficis extraordinaris de les elèctriques” i que hi hagi “beneficis nets per a tots els consumidors”.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va confirmar que el preu topall del gas es fixarà, inicialment, en 40 euros/MWh “enfront dels gairebé 80 euros de mitjana que ha marcat en l’últim trimestre”.

El mecanisme “tindrà vigència durant els pròxims dotze mesos, començant per 40 euros/MWh i garantint, a la llarga, un preu mitjà de 48,8 euros/MWh.

La Comissió Europea farà efectiva la seva aplicació

Una vegada que els dos Executius donin el seu vistiplau, el mecanisme es remetrà “immediatament” a la Comissió Europea, que “ha d’adoptar una decisió del col·legi de comissaris per a fer efectiva la seva aplicació”, segons ha explicat aquests dies Ribera. La idea és que aquest sistema estigui “plenament operatiu en uns pocs dies, en unes setmanes“.

El passat 26 d’abril, Espanya i Portugal van anunciar que havien arribat a un “acord polític” amb la Comissió Europea per a limitar el preu del gas en el mercat majorista de l’electricitat dels dos països, una matèria primera utilitzada per les centrals de cicle combinat per a produir llum.

13/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris