X
9

L’estiu astronòmic arrenca amb pols africana que deixarà basca i molta calor

La temperatura màxima pujarà i superarà el llindar dels 35 ºC a Mallorca mentre a Menorca i les Pitiüses s’esperen valors de 30 ºC a 35 ºC. També experimentarem nits tropicals

19/06/2023

L’estiu astronòmic arrenca amb pols africana que deixarà basca i molta calor

Fotografia de Joan Dols des de ses Salines.

La setmana, que donarà inici a l’estiu astronòmic aquest dimecres 21 de juny, comença amb la irrupció d’una massa d’aire africana carregada de pols en suspensió, que deixarà un ambient carregat, bascós i calorós els pròxims quatre dies.

Primera entrada contundent de pols en suspensió

A diferència d’altres anys, el 2023 no s’ha caracteritzat fins ara per les entrades de pols en suspensió. Les que s’han produït aquesta primavera han estat curtes o bé poc intenses. Ara, però, viurem la primera entrada contundent de pols, afavorida per l’arribada d’una massa càlida provinent del nord d’Àfrica. Es tracta d’un episodi intens i durador que afectarà les Balears fins dijous.

Concentració de pols en suspensió entre avui i dimecres vespre prevista pel Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Mínima tropical arreu i màxima >35 ºC a l’interior

Aquesta nova situació ha provocat l’augment de la temperatura nocturna i els termòmetres no han baixat dels 20 ºC aquest diumenge nit, tret d’indrets molt puntuals de la serra de Tramuntana. Aquesta tendència continuarà les pròximes jornades, amb nits tropicals generalitzades. La màxima també pujarà i, encara que la pols atenua la radiació solar, superarà el llindar dels 35 ºC a Mallorca de dilluns a dimecres. A Menorca i les Pitiüses s’esperen valors de 30 ºC a 35 ºC.

Niguls alts i mala visibilitat

No s’esperen precipitacions aquestes pròximes jornades, però l’ambient no serà net. A banda de la presència de pols, que empitjora la visibilitat, pel cel circularan niguls de tipus mitjà i alt que atenuaran encara més el sol. També és possible l’aparició de boira a primera hora a l’interior i de qualque redol de niguls baixos prop de la costa.

19/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT