X

L’estudi ambiental estratègic del PTM ha de recalcular els sostres poblacionals

Reduir l'impacte de les línies elèctriques o més concreció per no urbanitzar les AAPIs de la Serra de Tramuntana

04/02/2018

L’estudi ambiental estratègic del PTM ha de recalcular els sostres poblacionals

La Comissió de Medi Ambient del Govern Balear ha demanat al Consell de Mallorca que concreti alguns aspectes importants en l’Estudi Ambiental Estratègic del Pla Territorial de Mallorca. A partir d’ara la institució insular té 15 mesos per redactar el document d’acord amb les 18 indicacions realitzades per l’òrgan ambiental.

Des de fixar nous sostres poblacionals de cada municipi segons el permès als plans vigents, la incorporació d’una taula comparativa entre la població actual i el sostre poblacional de cada municipi tenint presents les possibilitats en sòl rústic. La distinció entre places estrictament residencials i places turístiques amb congruència amb la zonificació turística i el futur PIAT. S’han de calcular els recursos disponibles (aigua, energia) i la qualitat ambiental que té cada municipi (depuració aigües, residus) i en funció d’aquests paràmetres establir els possibles creixements. S’haurà de fer una distinció amb els càlculs de consum que es realitzin per a places residencials i per a places turístiques, sempre recollint les que figuren al Pla hidrològic de les Illes Balears pel que fa al proveïment i la depuració d’aigües, i les que figuren al Pla de residus i el Pla energètic.

Quant a la mobilitat, la Comissió de Medi Ambient assenyala que caldrà valorar si s’han de suprimir les actuacions en carreteres no executades actualment i especificar quin és el parc mòbil de cada municipi, tenint en compte els efectes de l’increment del parc mòbil en cotxes de lloguer. També demana establir línies estratègiques per potenciar el transport públic i el transport no motoritzat.

Es proposa revisar l’eficàcia de les parcel·les mínimes per construir en sòl rústic per assolir l’objectiu de minimitzar significativament la rururbanització i la terciarització. En aquest sentit, per evitar el consum de nou territori, es demana identificar tots els sòls formalment urbans o urbanitzables no executats que, pels seus valors, caldria preservar del procés d’urbanització.

Pel que fa a la serra de Tramuntana, demana més concreció per preservar les àrees amb interès paisatgístic AAPIs, sobretot aquelles que no tenguin la condició d’urbanes i evitar-ne la urbanització.

Un altre aspecte que demana la Comissió de Medi Ambient és que en àrees costaneres saturades es planifiquin aparcaments dissuasius o es controli l’accés amb criteris de capacitat de càrrega, a més d’establir una xarxa de camins públics perquè la població pugui accedir al patrimoni natural i cultural de l’illa de Mallorca.

Amb aquesta revisió parcial del Pla territorial insular de Mallorca s’hauran de considerar àrees de prevenció de riscs, la vulnerabilitat d’aqüífers i establir la regulació i delimitació pertinents, ja que recorden que el PTM és l’únic pla territorial de les Balears que no ha incorporat aquesta figura.

04/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris