X

Junqueras demana a la JEC que el deixi ser eurodiputat, si no recorrerà al Suprem

L'Eurocambra ha reconegut avui formalment a Junqueras, Puidemont i Comín com a eurodiputats

06/01/2020

Junqueras demana a la JEC que el deixi ser eurodiputat, si no recorrerà al Suprem

EFE/ Ballesteros

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que no executi la resolució que l’impedeix ser eurodiputat, ja que la recorrerà davant el Tribunal Suprem, on sol·licitarà la seva suspensió cautelarísima ja que considera que vulnera els seus drets fonamentals i polítics.

Així ho sosté Junqueras en un escrit remès a la JEC, després que aquest organisme declaràs el passat 3 de gener la pèrdua de la seva condició de parlamentari europeu, al·legant que la Llei orgànica Electoral (LOREG) disposa que “són inelegibles” els condemnats a pena privativa de llibertat “durant el període que duri la pena”.

Junqueras, que compleix a la presó la condemna a 13 anys per sedició i malversació que li va imposar el Suprem al judici a la cúpula del ‘procés’, sol·licita a la JEC que, mentre l’alt tribunal resol el recurs que interposarà contra la seva resolució, s’abstingui de realitzar qualsevol acte d’execució d’aquesta.

Segons el líder republicà, la resolució acordada per la JEC divendres passat, 3 de gener, per a retirar-li la condició d’eurodiputat, vulnera els seus drets fonamentals i polítics.

Per aquest motiu, Junqueras comunica a la JEC la seva “ferma intenció” d’interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem, a la qual sol·licitarà com a mesura cautelarísima la suspensió de la resolució de l’àrbitre electoral.

La decisió de l’Eurocambra

El Parlament Europeu ha reconegut formalment aquest dilluns la condició d’eurodiputats de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i del exconseller Toni Comín, fugits de la Justícia espanyola, així com la del líder d’Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, a l’espera que completin els tràmits legals necessaris per assumir l’acta.

Així consta en una nota administrativa de la institució. Aquest document explica que l’Eurocambra, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TUE) del passat 19 de desembre, prendrà nota de la seva elecció com a diputats europeus a l’inici de la sessió plenària que començarà dilluns que ve a Estrasburg (França) i amb caràcter retroactiu des del 2 de juliol de 2019.

No obstant això, la decisió del Parlament Europeu en relació a Junqueras ha estat adoptada sense haver rebut encara cap notificació per part de la Junta Electoral Central (JEC) en la qual expliqui la seva decisió de no concedir-li la credencial, segons han explicat fonts parlamentàries.

Per tant, l’Eurocambra podria revocar la seva decisió si el Tribunal Suprem espanyol conclou i comunica a la institució europea que el líder d’ERC no pot ser eurodiputat perquè per damunt d’ella pesa una condemna ferma a causa de la seva implicació en el referèndum il·legal de l’1 d’octubre de 2017.

En qualsevol cas, per assumir l’acta, els tres polítics independentistes han de completar abans els tràmits legals per a obtenir les seves credencials d’eurodiputats, que, entre altres coses, inclou la signatura de documents sobre els seus interessos financers i una declaració d’incompatibilitat de càrrecs.

Puigdemont i Comín ja van avançar al desembre la seva intenció de participar en la sessió plenària de la setmana vinent, la primera de l’any, per la qual cosa els dos haurien de renunciar abans a les seves actes de diputats al Parlament català.

Si ho fan i completen tots els passos, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, anunciarà a l’inici de la sessió dilluns que ve que els dos primers s’incorporen com a membres de l’Eurocambra si han completat el procés al llarg d’aquesta setmana.

Puigdemont i Comín van anunciar també la seva intenció d’integrar-se al grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE), però fonts de la formació han explicat que aquest grup ha de debatre abans si accepten la seva integració o no en una reunió que tindrà lloc la setmana vinent.

L’advocat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha defensat aquest dilluns que el polític independentista ha d’estar en llibertat per anar al Parlament Europeu: “És eurodiputat. Té immunitat”.

Ho ha dit en una publicació a Twitter després que l’Eurocambra hagi reconegut formalment la condició d’eurodiputats de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el exconseller Toni Comín, així com la de Junqueras, a l’espera que completin els tràmits legals necessaris per a assumir l’acta.


Junqueras demana la llibertat immediata al TS

06/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT