X

L’evolució de la pandèmia a les Illes des que es va decretar el tancament de bars, gimnasos i grans superfícies

Es compleix un mes des que s'aprovaren les restriccions més dures a Eivissa i a Mallorca. En els darrers 20 dies, els casos actius han davallat un 48%

11/02/2021

L’evolució de la pandèmia a les Illes des que es va decretar el tancament de bars, gimnasos i grans superfícies

Just ara es compleix un mes des que s’aprovaren les restriccions més dures a Eivissa i a Mallorca, les dues illes que presentaven una situació epidemiològica més complicada i preocupant. Dia 11 de gener fou quan es va decretar el tancament de bars, gimnasos i grans superfícies. A partir de llavors, només els restauradors de Menorca poden obrir les terrasses al 75% de la seva capacitat. A més, els divendres i dissabtes han de tancar a les 18 hores. En 30 dies, l’evolució de la pandèmia ha canviat.

Taxa de positivitat al 3,62%

Per començar, la taxa de positivitat mitjana se situa en el 3,62%, la més baixa d’ençà que hi ha registres.

Baixa la pressió a planta

Baixa de manera progressiva la pressió assistencial als hospitals. Les hospitalitzacions a planta es mantenen al mateix nivell que a mitjans de desembre. Des del 25 de desembre (amb prop de 500 persones a planta), les hospitalitzacions a planta han baixat fins a les 254 d’avui, pràcticament la meitat.

A Eivissa hi ha 98 pacients amb covid-19 a planta, els mateixos que ahir. S’ha registrat una baixada a les UCI, on hi ha 23 pacients crítics, 3 menys que ahir. De fet, a l’hospital de Can Misses ha davallat en 12 dies un 25% la pressió a les seves UCIS. Això ha permès recuperar per a intervencions els llits de la planta de cirurgia, fins ara ocupada amb pacients COVID. A Menorca, no hi ha moviments a l’UCI, amb 5 pacients ingressats, però sí que hi ha un malalt més a planta, amb 8 ingressat en total. Als hospitals de Mallorca, hi ha 149 pacients covid a planta, 9 menys que ahir, i també hi ha una davallada important a les UCI, on hi ha ara mateix 75 pacients crítics, són 4 menys que ahir.

Es manté la pressió a les UCIs

En total, hi ha 103 malalts a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals de les Illes, encara a nivell del 5 de gener.  La punta màxima de malalts covid a UCI es va registrar el 4 de febrer, fa just una setmana, amb 140 pacients a tot Balears. De fet, les UCIs estan ara mateix als nivells màxims aconseguits durant la primera onada. De cap manera ha acabat la tercera onada.

178 mitjana de casos nous diaris, la més baixa des de novembre

El gràfic que acompanya aquest text mostra l’evolució de la “mitjana de casos nous diaris” des de l’11 de gener. Els contagis han pujat fins a la punta màxima de dia 15. Però a partir d’aquí, la corba va a la baixa, primer a poc a poc, i després més ràpid. Avui hi ha una mitjana de 178 casos nous diaris, la xifra més baixa des de novembre.

En els darrers 20 dies, els casos actius han davallat un 48%

Pel que fa als casos actius, ara mateix hi ha els mateixos que dia 14 de desembre. Fa 18 dies seguits que baixen. Són un 48% menys en 20 dies, gairebé la meitat.

Entre quatre i cinc morts al dia

Malauradament, però, tot i aquesta evolució positiva, el que no ha anat a la baixa és el ritme de les defuncions. Els mesos de gener i febrer ens deixen, de moment, una mitjana d’entre 4 i 5 morts per Covid. Un total de 650 des que va començar la pandèmia ara fa just un any.

Poca afectació de la variant britànica 

Salut calcula que ara mateix l’afectació de la variant britànica suposa el 20% del total de casos a les Balears. Aquesta soca ha afectat una mica més a Eivissa, amb un 25% del total. A Menorca no s’havia detectat fins ara. En aquests moments, Salut roman pendent del resultat de les segones PCR a 23 persones per determinar si s’ha escampat el primer cas de la variant britànica de Covid detectada a Menorca. Les primeres proves fetes als contactes estrets han donat negatiu. L’afectada és una dona que va viatjar a Tenerife a finals de gener.

Objectiu: UCIs per davall del 20% d’ocupació

Des que una persona encomana la malaltia fins que ingressa en la Unitat de Cures Intensives poden passar entre 10 i 15 dies. I una vegada allà l’estada, de mitjana pot ser de fins a 4 setmanes. D’aquí, expliquen els experts que la davallada de casos en aquestes àrees sigui més costosa, i la xifra de morts encara sigui, avui dia, molt elevada. “Com més casos tenim més defuncions i aquestes tarden a produir-se perquè és tot un procés i aquesta és la part més dura”, explica a IB3 Notícies Javier Arranz, el portaveu del comitè de malalties infeccioses de les Illes Balears.

Per anar bé, diuen els experts, l’ocupació a les UCIs hauria d’estar per davall del 20%. En aquests moments ronden el 35%. Nivells, recorden, molt similars encara al pic de la primera onada. Per això remarquen la importància de ser prudents en la desescalada. I més ara que tot i que la xifra de contagis continua a la baixa en els darrers dies, alerten, s’ha quedat una mica estancada sobretot a Mallorca. Un altre factor que els fa ser cautelosos és l’aparició de la variant britànica, més contagiosa, que en una setmana podria ser aquí la dominant. Una mala jugada ara diuen, podria fer capgirar la situació.

11/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris