X

L’expresident de Nissan, Carlos Ghosn, fuig del Japó i es refugia al Líban

L'antic responsable de l'empresa automobilística és investigat per delictes de corrupció al país nipó

31/12/2019

L’expresident de Nissan, Carlos Ghosn, fuig del Japó i es refugia al Líban

L’expresident de Nissan, Carlos Ghosn, ha fugit del Japó, on s’investiga la seva suposada implicació en delictes de corrupció, i ha arribat a Líban, tal com ell mateix ha confirmat, en un comunicat en el qual diu sentir-se víctima d’una “persecució política” i denúncia el “falsejat” sistema judicial nipó.

Aquesta fugida és l’últim gir d’un cas que va començar el 19 de novembre de 2018 amb l’arrest de Ghosn en l’aeroport de Tòquio. Les autoritats japoneses l’acusen de quatre càrrecs, entre ells l’ocultació de fons i l’enriquiment il·lícit a través de pagaments a intermediaris d’Orient Pròxim.

L’antic responsable de l’empresa automobilística, que sempre ha negat qualsevol delicte, estava en llibertat condicional a l’espera de judici, però ha decidit esquivar qualsevol procés amb un viatge a Líban, un dels tres països dels quals té nacionalitat –al costat de França i el Brasil–.

“Ara estic a Líban i ja no seré ostatge del falsejat sistema judicial japonès, en el qual existeix presumpció de culpabilitat, la discriminació és palpable i es neguen els Drets Humans bàsics”, ha explicat Ghosn, de 65 anys, en el comunicat en el qual confirma el seu trasllat.

“No he escapat de la justícia”, ha matisat. “He escapat de la injustícia i de la persecució política. Ara per fi puc comunicar-me lliurement amb els mitjans, alguna cosa que confio a poder fer a partir de la setmana vinent”, ha afegit el exdirectivo de Nissan.

El seu advocat, Junichiro Hironaka, ha aclarit davant els periodistes que té en el seu poder els tres passaports de Ghosn, tal com es va establir en el plec de condicions per a la concessió de la llibertat condicional –també es fixo una fiança de 9 milions de dòlars–. Hironaka s’ha desmarcat d’una fugida que considera “inexcusable” per part del seu client.

Fuentes de seguretat libaneses citades per la cadena de televisió nipona NHK han assegurat que una persona que s’assemblava a Ghosn va arribar a l’aeroport de Beirut a bord d’un avió privat i amb una altra identitat. Les autoritats d’immigració del Japó no tenen constància en els seus registres de la sortida de Ghosn amb el seu nom.

Una portaveu de l’Ambaixada libanesa a Tòquio ha assegurat que la seva oficina “no va rebre cap informació” prèvia al viatge, que també ha enxampat per sorpresa a França. La secretària d’Estat d’Economia gal·la, Agnès Pannier-*Runacher, ha assegurat en France Inter que estan “molt sorpresos” per la notícia, de la qual es van assabentar a través dels mitjans.

31/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT