En aquestes moments, la demora mitjana és de 50 dies per a consultes externes.
La covid ho va aturar tot. També les llistes d’espera d’atenció sanitària, tant per a consultes externes com per a intervencions quirúrgiques. Els temps de demora es van multiplicar, tot i que des de fa unes setmanes, aquests excessius temps d’espera ja es comencen a reduir. Però queden lluny dels terminis prepandèmia.
En aquests moments, la llista d’espera de consultes externes compten amb 60.837 pacients, i una demora mitjana de 50 dies. Per illes, són 57 dies a Formentera; 59 dies a Eivissa; 60 dies a Menorca; i 50 dies a Mallorca.
Pel que fa a la llista d’espera per a intervencions quirúrgiques, en aquests moments compta amb 14.523 pacients, i una demora mitjana de 113 dies. Hi ha molta diferència entre illes. Dels 38 dies de demora a Formentera, als 187 dies de demora a Eivissa, passant pels 81 dies de demora a Menorca, i els 120 dies de demora a Mallorca.
Traumatologia i oftalmologia són en aquests moments les que presenten més demora. Si s’ha donat prioritat des del primer moment a les intervencions més urgents o oncològiques.
Ara, però, amb la millora sanitària, es posen en marxa diferents mesures per a reduir aquests temps d’espera. A més d’incrementar l’activitat al màxim possible, apunta Juli Fuster, Director General del Servei de Salud de les Illes Balears, a l’activitat extraordinària dels professionals; activar els concerts amb les entitats sense ànim de lucre; i també amb les clíniques privades. A més, l’IB-Salut ha creat una nova unitat d’admissió centralitzada per analitzar millor cada cas.
Tot, amb l’objectiu d’arribar al moment en què no hi hagi cap pacient per damunt de 60 dies d’una consulta; i cap persona per damunt de sis mesos d’espera per a una intervenció quirúrgica. Un objectiu que esperen aconseguir en un termini de 6 a 12 mesos. Sempre que la covid ho permeti.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu