societat

L’IBAVI té 98 pisos okupats de manera il·legal i ha interposat 55 denúncies

El fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló, es compromet a estudiar i fer un seguiment dels casos que s'han judicialitzat

/SERGIO CAÑIZARES


L’IBAVI té 98 habitatges ocupats de manera il·legal. Això suposa un perjudici per aquelles famílies que estan en llista d’espera per aconseguir un habitatge social. D’aquestes 98 ocupacions irregulars, 55 han acabat amb denúncies davant els jutjats. Per aconseguir reduir aquesta pràctica il·legal l‘IBAVI, la Policia, la Fiscalia i la Delegació del govern central a les Illes s’han unit i fan una feina conjunta.

És per això que les diferents institucions s’han reunit per coordinar la feina per evitar les ocupacions il·legals. En declaracions als micròfons d’IB3 Ràdio, el fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, ha explicat que “en la reunió mantinguda em vaig comprometre a mirar els casos penals que hi ha en relació a les ocupacions il·legals per tenir-los controlats. Hi ha una llista de persones amb dret a accedir a un habitatge, però hi ha gent que es bota el protocol i, en moltes casos, no tenen dret a fer-ho”.

Tasca feta per l’IBAVI

A part d’aquesta feina conjunta entre administracions, l’IBAVI fa més d’un any que treballa de manera intensa per posar fi a les ocupacions il·legals d’habitatges públics, ja que aquest tipus de pràctica suposa -entre altres coses- perjudicis per als veïnats i conflictivitat.

La gerent de l’Institut balear de l’Habitatge, Cristina Ballester, explica que “s’han instal·lat alarmes i portes blindades en els pisos que de manera temporal estan buits, l’IBAVI també fa d’intermediari perquè les persones que ocupen els habitatges se’n vagin de manera voluntària i puguin accedir a la borsa de pisos”. Ballester afegeix que quan el cas es judicialitza, l’IBAVI demana mesures cautelars perquè els ocupants abandonin tot d’una l’immoble. Segons Ballester, aquestes mesures han donat un bons resultats ja que en 5 casos han donat les claus de manera voluntària i altres 15 cerquen un altre habitatge.

Perfils 

L’IBAVI ha detectat que hi ha diferents perfils d’okupes il·legals. Hi ha casos on els inquilins lloguen el pis a terceres persones de manera irregular. També hi ha casos en què una família okupa un pis perquè no té ni per menjar… Aquests són casos de persones que fa anys arrosseguen les conseqüències de l’anterior crisi, estan perduts i encara no s’han recuperat. Aquests són els qui estan més disposats a arribar a un acord amb l’Administració per sortir de l’habitatge. En tercer lloc, hi ha aquells okupes més conflictius i que, en alguns casos, duen a terme pràctiques il·legals al pis, com per exemple, plantacions de marihuana o s’abasteixen del subminstrament elèctric comunitari.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Interceptada una nova pastera a Cabrera amb 16 migrants a bord

L'embarcació ha estat albirada cap a les 4.30 hores pel Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE). A més de mobilitzar-se la Guàrdia Civil, també s'ha activat Salvament Marítim, amb l'embarcació Salvamar...

El Consell de Menorca impulsa una campanya per fomentar el consum de peix

L'objectiu és promoure una dieta sana basada en producte fresc, de qualitat i de preu econòmic

El Club Nàutic de Ciutadella, nova seu del Banc de Sang

Les extraccions es faran cada dues setmanes i és necessari demanar hora