X

La liberalització de les llicències VTC amenaça el sector del taxi

El Tribunal Suprem estudiarà dimarts que ve un recurs de Competència contra el "monopoli" del sector

11/04/2018

La liberalització de les llicències VTC amenaça el sector del taxi

16

El Suprem decidirà a partir de la setmana que ve si liberalitza el sector del taxi a tot l’estat. Un escenari que preocupa molt al taxistes de les Balears. El pròxim dimarts, el Tribunal celebrarà una vista per analitzar un recurs de la Comissió Nacional de la Competència en aquest sentit. La Comissió Nacional considera injustificada la normativa estatal que impedeix operar en les mateixes condicions a taxis tradicionals i vehicles de lloguer amb conductor, les conegudes VTC, on s’inclouen Uber i Cabify.

Competència afirma que l’actual reglament blinda el monopoli del taxi i  que suposa una barrera que impedeix els vehicles de lloguer amb conductor competir en el mercat de transport urbà de viatgers. La Comissió assegura que la normativa afecta negativament als preus, la qualitat i al benestar general. Per tant, considera que les actual restriccions han de ser eliminades i així ho demana al Suprem. En un informe, Competència xifra en 324 milions d’euros la pèrdua anual per al conjunt dels consumidors per mor de les limitacions imposades a les VTC.

 

Quines són les restriccions que la Comissió demana suprimir?

Bàsicament són quatre:

– Competència reclama eliminar els límit quantitatius a la concessió de llicències VTC. Avui dia, l’administració pot denegar-les si considera que hi ha un desequilibri entre l’oferta de taxis i la de vehicles de lloguer de conductor.

– També demana que les VTC puguin captar clients al carrer i a les aturades. És a dir, com els taxis. Ara per ara, els vehicles de lloguer amb conductor només poden operar amb contractació prèvia del servei.

– A més la Comissió vol que les VTC puguin operar lliurement per tot l’estat espanyol. Actualment, només poden fer feina a la comunitat on tenen concedida la llicència, tot i que durant uns 72 dies a l’any poden desenvolupar la seva activitat fora del seu territori.

– I la normativa actual estableix que l’empreses dedicades al lloguer amb conductor han de disposar d’un mínim de set vehicles dedicats a aquesta activitat. Competència també demana eliminar aquest punt.

Tot això s’estudiarà dimarts que ve al Suprem i la sentència pot arribar durant l’estiu. Un dictamen favorable a Competència significaria que qualsevol empresa VTC -Uber, Cabify- podria aterrar a les Balears i operar com els taxis.  També els particulars podrien accedir sense limitacions a una llicència de vehicle de lloguer amb conductor. Aquest escenari provocaria un increment de l’oferta al sector, una forta competència per aconseguir clients i, en conseqüència, una baixada de tarifes.

Biel Moragues, president de l’Associació d’Autònoms del Taxi, ha explicat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio que la liberalització del sector també seria la ruïna per a molts de taxistes que s’han hipotecat en la compra d’una llicència de taxi. Si canvien les regles del joc, el negoci deixaria de ser rendible i els professionals no podrien fer front als deutes.

Per exemple, al municipi de Llucmajor, Mallorca, hi ha taxistes que recentment han pagat 180.000 euros per adquirir una llicència de taxi. A Palma, aquestes llicències s’ofereixen per 240.000 euros. Biel Moragues demana un rescat per als taxistes -per part de l’Estat- si les normes del sector canvien de manera imprevista.

11/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT