X

L’Illa de l’Aire, un paradís per als ornitòlegs

Cada primavera, des de fa 30 anys, la Societat Ornitològica de Menorca estén les xarxes en aquest illot per estudiar les aus migratòries

19/05/2023

L’Illa de l’Aire, un paradís per als ornitòlegs

32

L’illa de l’Aire és un dels paisatges més emblemàtics de Menorca i és també un lloc de pas importantíssim per a milers i milers d’aus, cosa que la converteix en un paradís per als ornitòlegs que, any rere any, treuen profit de la posició estratègica d’aquest illot al mig del Mediterrani. Cada primavera, des de ja fa 30 anys, la Societat Ornitològica de Menorca -la SOM- hi organitza campanyes d’anellatge.

Estenen per tot l’illot més de 150 metres de xarxes que serveixen per atrapar els ocells que, una vegada anellats, es tornen a alliberar, i es converteixen en una gran font d’informació científica. Durant el darrer mes i mig s’han anellat a l’illa de l’Aire un total de 3.400 aus d’una seixantena d’espècies diferents. Són, en general, de mida petita i arriben d’un llarg viatge des de l’Àfrica.

El seu anellatge i la recollida de dades permeten aprofundir en com afecta el canvi climàtic a les migracions de les aus, que són força resilients. Arribar a aquestes conclusions ha suposat sempre una feina de camp molt treballada i rigorosa i, per tant, un gran esforç personal. Les campanyes compten amb la participació de voluntaris que són, normalment, anelladors en formació.

També és molt important el suport econòmic i, per això, enguany l’ONG Menorca Preservation Fund s’ha involucrat per primera vegada en la campanya. La SOM recorda que són molts anys d’una mateixa seqüència de dades que revela informació sobre el canvi climàtic i com afecta la vida silvestre, informació clau per conèixer i preservar l’entorn. Per això, fa una crida a les administracions perquè, de cara a futures campanyes, es comprometin també amb el projecte.

19/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT