societat

L’IMAS confirma un augment de primeres acollides a causa de crisi econòmica de les famílies

La pandèmia ha empitjorat les que ja estaven situació vulnerable. També han augmentat de problemes de salut mental entre els adolescents

Imatge d'arxiu.


La pandèmia ha tengut moltes conseqüències en tots els àmbits, també en els centres d’acollida de menors. En declaracions als micròfons d’IB3 Ràdio, María de los Ángeles Fernández Valiente, directora d’Infància i Família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), ha assegurat que en l’etapa posterior al confinament hi ha hagut un augment d’ingressos per primeres acollides a causa de la crisi socioeconòmica de moltes families que abans de la Covid ja estaven en situació vulnerable.

Una altra conseqüència del coronavirus és l’augment de problemes de salut mental. S’han detectat entre molts menors, sobretot adolescents, molts d’ells amb algun problema de conducta o patologia prèvia. Des de finals de 2020 també han notat un augment dels menors de 14 anys que realitzen infraccions, que en aquestes edats no tenen conseqüències penals. Per això l’IMAS ha posat en marxa un programa de seguiment d’aquests al·lots.

Pel que fa a l’època del confinament, el Consell de Mallorca va atendre 876 infants, 370 dels quals a centres i 506 que vivien amb famílies d’acollida. Com que els menors varen deixar de tenir contacte físic amb les famílies biològiques, se’ls va proporcionar dispositius digitals com tablets i mòbils perquè poguessin fer videocridades. En ple confinament, a més, es creà el programa “famílies Covid” per fer visites als domicilis dels nins que sí que viuen amb les famílies biològiques, però que estan vigilats pels serveis socials.

Per als menors dels centres, ajudà molt el fet que el Govern central autoritzàs fer sortides terapèutiques una vegada al dia. I per a les famílies d’acollida que ho necessitassin es va oferir un plus de 100 euros mensuals a l’assignació econòmica habitual. Ho demanaren 74 famílies, moltes d’elles afectades pels ERTOs.

Quant al risc d’augment de l’explotació sexual de menors en aquesta època de crisi, l’IMAS defensa que se’n fa una vigilància adequada. Arran de l’escàndol de menors tutelades pel Consell víctimes d’aquest delicte en legislatures anteriors, ara “s’han establert nous mecanismes per detectar i valorar els casos”.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials, depenent del Consell de Mallorca, és l’única institució pública encarregada de la protecció dels menors a l’illa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Torna amb més força la Fira de Santanyí

Avui s'ha celebrat la tradicional fira amb una multitud d'assistents que recordava les fires d'abans de la pandèmia

La 15a Mostra Gastronòmica d’Algaida arriba al final

Hi han participat 9 restaurants del municipi en una edició molt propera a la normalitat

Unides Podem: “Eivissa està destrossada per la manca d’habitatge”

Podem afirma que mobilitzar pisos buits i topar-ne el preu és l'única solució a l'especulació

S’obre un borsí de policies locals interns a Balears per pal·liar la manca d’efectius

La convocatòria ha estat publicada avui al BOIB, i aquells que siguin seleccionats seran enviats a aquells Ajuntaments que tenguin...