X

Limitar la intel·ligència artificial, demanda clau per desbloquejar les vagues de Hollywood

A la indústria cinematogràfica, la IA ha estat una eina revolucionària. Ha permès efectes visuals impressionants i altres avantatges tècnics. Un dels principals perills, però, és la pèrdua d'ocupació

27/09/2023

Limitar la intel·ligència artificial, demanda clau per desbloquejar les vagues de Hollywood

Imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

Quin són els perills de la intel·ligència artificial (IA). Tot i les seves contribucions positives, també ha plantejat preocupacions. A la indústria cinematogràfica, la IA ha estat una eina revolucionària. Ha permès efectes visuals impressionants i altres avantatges tècnics. Un dels principals perills, però, és la pèrdua d’ocupació. La IA pot generar guions i realitzar tasques tècniques, i posar en perill els treballadors humans. A més planteja qüestions ètiques. La capacitat de crear personatges i rostres realistes pot afectar la privadesa i l’ús no autoritzat de la imatge de les persones.

I no podem oblidar la proliferació de la desinformació i els deepfakes. La IA pot manipular vídeos i crear contingut fals que sacseja la confiança en la informació visual.

Doncs aquesta darrera línia ha estat redactat per la intel·ligència artificial demanant a un programa de text “una peça de ràdio sobre els perills de la IA” i en segons, això és el que ens retorna. Té lògica, per tant, que els guionistes protestin. Avui per avui el programa pot fer la feina i un equip reduït de creatius donar-los un darrer cop d’ull i publicar, tant a la literatura, com al cinema, o a les sèries. De fet bona part de la vaga d’actors i guionistes de Hollywood passava per aquí. I Ernest Riera, afiliat al sindicat, assegurava que el gran punt de discòrdia, el que va fer que el passat diumenge la negociació acabàs tan tard i fos tan dura, va ser, precisament, aquest punt.

27/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris