X
52

Lina Escandell, la darrera molinera d’Eivissa: “La meva família deia que no era feina per a dones, no m’hi deixaven venir”

El darrer molí de l'illa, a Sant Miquel de Balansat, resisteix amb dificultats per la manca d'ajudes i l'encariment dels preus

07/03/2024

Lina Escandell, la darrera molinera d’Eivissa: “La meva família deia que no era feina per a dones, no m’hi deixaven venir”

El molí de Sant Miquel té prop de 90 anys de vida. Na Lina ha agafat el relleu del seu avi i de son pare. Tot i que fins fa ben poc ningú, ni ella mateixa, pensava que es podria convertir en la darrera molinera de l’illa. “La meva família deia que no era feina per a dones, no m’hi deixaven venir”, explica.

De molins n’hi havia a tots els pobles d’Eivissa. Però el boom turístic va fer que tots tancassin. Tots, excepte el de Sant Miquel, que avui sobreviu gràcies a la fidelitat dels clients que volen una farina pura, integral, sense refinar, com es feia abans.

Na Cristina, del Forn de Balansat, n’és una d’aquestes clientes. I demana més ajuda a les institucions, perquè negocis com el de na Lina puguin subsistir. Però això, ajudes públiques, és el que no tenen. Només la que els dona l’Ajuntament de Sant Joan, que paga les bosses per empaquetar la farina.

Enguany veuen amb preocupació la campanya de blat, que a causa de la sequera serà escassa. I això podria fer pujar-ne els preus, en un moment en què la inflació fa augmentar més i més les despeses bàsiques. Sigui com sigui, continuaran lluitant per fer una farina que ens traslladi al segle passat.

07/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT