X

L’INE corregeix mínimament l’IPC del setembre i el situa en el 8,9 % d’increment interanual a les Illes

14/10/2022

L’INE corregeix mínimament l’IPC del setembre i el situa en el 8,9 %25 d’increment interanual a les Illes

L’Institut Nacional d’Estadística ha fet pública la dada consolidada de l’Índex de Preus de Consum corresponent al mes de setembre, que s’ha situat en el 8,9% interanual d’increment de preus a les Illes, una dècima per davall de la xifra que va oferir en l’avanç de final del mes passat i coincideix amb la dada de mitjana estatal, també matisada. No hi ha hagut canvi quant a la inflació subjacent (6,2% a l’Estat) que exclou preus de productes energètics i aliments frescos. Es confirma així el trencament de la tendència de 14 mesos de pujada d’aquesta dada de referència.

També es consolida el descens de preus després del màxim del 10,8% del juliol. S’atribueix el descens —sobretot— a la caiguda del preu de l’electricitat i el carburant respecte a setembre de 2021. En canvi, encara és el grup més gran de pressió en contra de la disminució de la despesa en el consum; cosa que costa comprar aliments i begudes, especialment els frescos.

Detall dades Illes Balears

A les Illes, els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques acumularen el setembre una pujada del 9,7% de principi d’any ençà i del 13,5 en relació amb un any enrere. El mes passat comprar roba i sabates sortí, però un 9,2% més barat que haver-ho fet el gener. Quant a l’habitatge, va augmentar de preu un 11,3% (això inclou despeses pels serveis com l’electricitat), mentre que el transport ho va fer un 9,9.

En taxa mensual (agost -setembre), els preus van baixar un 0,7%; el descens més gran en un mes de setembre des de l’inici de la sèrie històrica, l’any 1961.

 més infoLes Illes Balears són la comunitat més cara per fer la compra a supermercats

 

14/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT