X

‘L’infern d’en Joan de Can Puig’, el testimoni d’un algaidí represaliat pel règim nazi

El seu fill i autor del llibre, Michel Llompart, el presentarà el pròxim divendres a Algaida, poble natal de Joan Llompart Garau

12/10/2022

‘L’infern d’en Joan de Can Puig’, el testimoni d’un algaidí represaliat pel règim nazi

Joan Llompart Garau, conegut com a Joan de Can Puig va néixer l’any 1903 a Algaida, Mallorca. Amb 15 anys, va decidir anar-se’n a França, on va fer feina al negoci de la fruita i la verdura, anant de mercat en mercat. Amb el pas dels anys, els seus companys francesos l’apreciaren i l’acolliren molt bé; tant, que li demanaren ajuda per fer front, amb la resistència francesa, contra la invasió alemanya.

Va arribar un moment en què la Gestapo l’agafà i se l’endugueren, l’interrogaren, el torturaren i, al cap d’unes setmanes, en Joan va ser traslladat des de l’estació cap un destí desconegut. “En un principi, es tractava d’un tren per dur animals, però llavors hi transportaven persones, amuntegades unes damunt altres. Als vagons, defecaven, vomitaven, cridaven… i quan aturaven a qualque estació i hi havia algun mort, els nazis obrien la porta i el feien fora”, explica Michel Llompart, fill d’aquest algaidí represaliat pel règim nazi.

“Després de tot el trajecte, va arribar al camp de concentració de Buchenwald, prop de la ciutat de Weimar (Alemanya), -un dels primers i més grans camps de concentració construïts a territori germànic-. Allà moriren 56.000 persones; hi regnava la por, l’enyorança i el dol. El varen alliberar al cap d’un any, l’any 1945″, conta Llompart, qui no oblida el moment en què es retrobà amb el seu pare: “La imatge de l’arribada de mon pare la record perfectament“.

Michel Llompart ha recollit tot el testimoni de Joan de Can Puig a un llibre que presentarà a Algaida mateix el pròxim divendres. La publicació es titula ‘L’infern d’en Joan de Can Puig’.

12/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT