ciència i tecnologia

L’informe global del canvi climàtic alerta: calen “canvis sense precedents” per limitar l’escalfament a 1,5 °C

L'any 2030, les emissions de CO₂ haurien de disminuir un 45% respecte dels nivells de 2010

Imatge d'arxiu. /EFE


Condicions meteorològiques més extremes, l’augment del nivell de la mar i el desglaç de l’Àrtic són, entre altres, les conseqüències d’un escalfament global d’1 °C. Si l’escalfament arriba al 2 °C, l’any 2100 l’augment del nivell global de la mar serà de 10 cm més que amb 1.5 ºC, l’oceà Àrtic es desglaçarà cada 10 estius i el 99% dels corals desapareixerien. Aquests organismes subaquàtics tenen un valor incalculable perquè protegeixen les costes contra l’erosió i els embats de les ones, i serveixen com a hàbitat per a moltes espècies marines.

L’informe del Grup d’Experts en canvi Climàtic de l’ONU (IPCC), que s’ha fet avui públic a Corea del Sud, explica que per limitar l’escalfament global a 1,5 °C es necessitarien transicions “ràpides i de gran abast” a la terra, l’energia, la indústria, els edificis, el transport i les ciutats.

Cal que les emissions netes globals de diòxid de carboni (CO₂) d’origen humà disminuesquin el 2030 al voltant d’un 45% respecte dels nivells de 2010, i siguin baixant fins a aconseguir el “zero net” el 2050.

L’Acord de París persegueix que la temperatura de la Terra no augmenti més de 2 graus al final de segle, i si pot ser que no superi els 1,5 graus. L’informe actual diu que no basta, 2 graus són massa.

“Limitar l’escalfament a 1,5 °C és possible segons les lleis de la química i la física, però per a això es necessitarien canvis sense precedents”, ha dit, amb poc marge d’actuació, Jim Skea, Copresident del Grup de treball III.

“Aquest informe proporciona als responsables de les polítiques i els professionals la informació que necessiten per adoptar decisions dirigides a afrontar el canvi climàtic tenint en compte
el context local i les necessitats de les persones. Els anys que vénen són probablement els més importants de la nostra història”, ha explicat Debra Roberts, copresidenta del Grup II.

El IPCC és el principal òrgan internacional encarregat d’avaluar els coneixements científics relatius al canvi climàtic, els seus impactes i els seus futurs riscos potencials, així com les possibles opcions de resposta.

El nom complet de l’informe és ‘Escalfament global d’1,5 °C, Informe especial del IPCC sobre els impactes de l’escalfament global d’1,5 °C pel que fa als nivells preindustrials i les actuacions que haurien de seguir les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, en el context del reforçament de la resposta mundial a l’amenaça del canvi climàtic, el desenvolupament sostenible i els esforços per erradicar la pobresa’.


Llegueix aquí l’informe complet

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Mudar-se a Mart costarà 500.000 dòlars

El CEO de Space X, Elon Musk, creu que algun dia el preu baixarà fins als 100.000 dòlars. "Són preus populars, perquè una gran majoria pugui vendre casa seva a la Terra i anar-se'n a Mart"

Prevenir el plagi a escoles i universitats, el gran repte a l’era de la informació

Els alumnes de la UIB ja entreguen els seus treballs mitjançant Turnitin

Una anàlisi de sang per detectar l’alzhèimer 16 anys abans que compareguin els primers símptomes

Els investigadors analitzen els nivells de neurofilament dins la sang

Primeres imatges de la cara oculta de la lluna

Han estat captades per la sonda "Chang-e 4", que va allunar el passat dia 3 i han estat difoses per l'Agència Espacial Xinesa