X

L’Ingrés Mínim Vital es pot sol·licitar a partir d’aquest dilluns

El Govern calcula que la prestació arribarà a 850.000 llars i 2,3 milions de persones

15/06/2020

L’Ingrés Mínim Vital es pot sol·licitar a partir d’aquest dilluns

A partir d’aquest dilluns es pot sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital, una prestació mensual per a les llars en risc de pobresa que assumeix la Seguretat Social. El Govern s’ha compromès que la prestació es cobri aquest mateix mes, a mesura que arribin les sol·licituds. Aquelles que es presentin fins al 15 de setembre tindran efectes retroactius des del primer de juny.

Poden sol·licitar-lo les persones d’entre 23 i 65 anys que visquin soles, que hagin viscut tres anys de manera independent i que hagin cotitzat un any a la Seguretat Social. També poden cobrar-la les dones que hagin patit violència de gènere o siguin víctimes de tràfic de persones i els majors de 18 anys amb un fill a càrrec i residència legal a Espanya d’un any. Això sí: a cada unitat de convivència, és a dir, entre totes les persones que visquin a un mateix domicili, pot haver-hi com a màxim dos titulars de l’ingrés i haurà de fer, com a mínim, 1 any que conviuen junts.

Per cobrar l’ingrés mínim vital, s’hauran de complir una sèrie de requisits: tenir la residència legal a Espanya durant, almenys, 1 any; haver sol·licitat les pensions i prestacions a les quals es tingui dret; figurar com a demandant d’ocupació en el cas dels majors d’edat que no treballin; i trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica.

Als sol·licitants se’ls farà un test de patrimoni net, ingressos menys deutes, i se’ls descomptarà el valor de l’habitatge habitual. Els límits que es fixen van dels 16.614 euros per una persona que visqui sola fins als 43.196 euros en el cas d’una família de cinc persones.

L’ingrés mínim vital es cobrarà mensualment per transferència bancària. Es preveuen fins a 14 tipus de llars per establir les quanties, que oscil·laran entre els 461 euros i els 1.015 euros al mes, en funció del nombre de persones que convisquin al domicili. Les quantitats anuals arriben als 5.538 euros a llars unipersonals i als 12.184 euros, en el cas de llars de cinc membres.

Les sol·licituds es poden presentar a la seu electrònica de la Seguretat Social. El termini de resolució de les sol·licituds és de 3 mesos des de la data de presentació.

L’Executiu central calcula que aquestes ajudes arribaran a 850.000 llars i beneficiarà 2,3 milions de persones.

15/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT