societat

L’Institut Menorquí d’Estudis llença una campanya per a implicar la ciutadania en el recull toponímic de l’Illa

Amb prop de 80 topònims per quilòmetre quadrat l'IME treballa des del 2007 perquè no es perdin

L%27Institut+Menorqu%C3%AD+d%27Estudis+llen%C3%A7a+una+campanya+per+a+implicar+la+ciutadania+en+el+recull+topon%C3%ADmic+de+l%27Illa

Menorca és terra de topònims; n’hi ha prop de 80 per quilòmetre quadrat. Són milers de noms de parts de l’illa. Un tresor lingüístic que no es vol perdre. Per això, l’IME obre a la ciutadania l’oportunitat d’incloure els que conegui a ‘Menorca nom a nom’. Molts d’ells ja només es conserven a la memòria de la gent gran que varen viure i varen treballar al camp o a la mar. L’IME en fa un recull des del 2007, però assegura que la falta de recursos no els fa possible enllestir-ho.

El responsable de l’estudi exposa que a Menorca hi ha 1.000 llocs, 1.000 grans llocs, i que cada lloc té com a mínim 50 tanques amb la seva pròpia denominació. Així, només en tanques, serien més de 50.000 noms. Davant d’aquest volum, la manca de recursos suficients i tenint en compte que la gent gran (que més en coneix) va desapareixent, demana que la ciutadania els pugui ajudar a completar aquest inventari.

Amb l’objectiu evitar la desaparició d’aquest llegat lingüístic i cultural, el Consell de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis han creat el projecte “Menorca nom a nom” al qual s’hi pot accedir per Internet.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

A Son Sant Joan, tothom arriba amb PCR

Se l'han de fer tots els passatgers procedents de països de risc, que són la majoria d'Europa

El mercat de Santa Maria creix, però segueix amb més de la meitat de parades tancades

Per precaució, l'ajuntament encara no ha arribat al 75 per cent de parades obertes que permet el Govern

Baixen els contagis a les Balears per tercera setmana consecutiva

També davallen els hospitalitzats per COVID-19

Cribratge massiu de Covid-19 entre els professionals sanitaris

Fins al moment ja s'ha fet la PCR a 1.570 professionals, dels quals 30 han donat positiu (un 1,9%) i a 67 se'ls ha detectat la presència d'anticossos en sang...