X

L’IPC avançat de novembre assegura una pujada de les pensions del 3,8% per al 2024

D'acord amb la reforma de 2021, la revaloració anual de les pensions es calcula amb la mitjana de les taxes interanuals d'inflació dels dotze mesos anteriors fins a novembre

29/11/2023

L’IPC avançat de novembre assegura una pujada de les pensions del 3,8%25 per al 2024

Imatge d'arxiu.

23

La pujada de les pensions en 2024 serà del 3,8%, una vegada avançat aquest dimecres la dada d’inflació de novembre (3,2%), que permet calcular la revaloració per a l’any que ve. El 3,8% és la pujada que s’aplicarà a les pensions contributives, mentre que les mínimes i no contributives s’incrementaran per sobre d’aquesta xifra, tal com es va recollir en l’últim bloc de la reforma de les pensions. D’acord amb la reforma de 2021, la revaloració anual de les pensions es calcula amb la mitjana de les taxes interanuals d’inflació dels dotze mesos anteriors fins a novembre.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha assenyalat aquest dimecres que, encara que la taxa d’inflació definitiva es coneixerà el 14 de desembre, donada la coincidència que sol existir entre la dada avançada i el definitiu, l’estimació inicial de pujada de les pensions en 2024 seria del 3,8%. Fins a 2011, any en què es van congelar totes les pensions menys les mínimes i no contributives, les pensions es revaloren cada any conforme a la inflació prevista i després s’abonava una paga compensatòria si l’índex de preus de consum (IPC) de novembre era major a la pujada fixada.

En 2013 es va establir un mecanisme de revaloració lligat a la situació financera de la Seguretat Social, que establia una pujada mínima del 0,25% mentre estigués en dèficit. En 2018 es va derogar de facto aquest mecanisme amb la recuperació de la denominada “pagueta” que es va calcular amb la mitjana de les taxes interanuals d’IPC dels últims dotze mesos, en lloc de l’IPC de novembre com era tradicional. Aquesta fórmula es va adoptar legalment en la reforma de les pensions de 2021 per calcular la revaloració anual, després que la comissió parlamentària del Pacte de Toledo va recomanar tornar a lligar les pensions a l’IPC.

Treball durà aquesta pujada del 3,8% a la mesa de l’SMI

Aquesta pujada serà també la que defensi aquest dijous el Ministeri de Treball en la taula de diàleg social per negociar el salari mínim interprofessional (SMI) per a 2024. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar la setmana passada que l’SMI ha de mantenir el poder adquisitiu i pujar en línia amb la taxa mitjana de l’IPC entre desembre de 2022 i novembre d’enguany, que va estimar llavors que seria entre el 3,7% i el 3,8%.

A la reunió acudirà una patronal que defensa una pujada del 3% per a l’any que ve (més un altre 3% per a 2025) i uns sindicats que titllen d'”insuficient” la proposta i demanen que es tingui en compte la inflació dels productes bàsics, com l’alimentació, molt més elevada.

Notícies relacionades >

29/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT