X

Pau Montserrat, economista: “Hem de repartir un poc la pobresa”

Assegura que si no "perdem un poc tots, cream una espiral inflacionària" i que, per tant, hi ha d'haver una distribució més equitativa dels diners. I és que la inflació encadena dos mesos consecutius d'ascensos en la taxa interanual i l'IPC assoleix el seu màxim històric des de 1985, superant el 10%

29/06/2022

Pau Montserrat, economista: “Hem de repartir un poc la pobresa”

14

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat un 1,8% al juny en relació amb el mes anterior i s’ha disparat la taxa interanual 1,5 punts, fins al 10,2%, el nivell més alt des d’abril de 1985, segons les dades avançades publicades dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els principals responsables d’aquest increment històric són els carburants. Avui, la benzina 95 es paga a 2 euros amb 10 cèntims a les benzineres més barates de les illes, i a 2 amb 30 a les més cares. També hi influeix la pujada dels preus dels aliments frescos i els dels hotels i restaurants.

D’aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius d’ascensos en la seva taxa interanual després que a l’abril es moderà 1,5 punts de cop, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny ha superat els temuts dos dígits: 10,2%.

La dada de juny, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjan mes que ve, supera de quatre dècimes el pic que s’havia aconseguit al mes de març, del 9,8%.

Segons l’INE, l’escalada de l’IPC interanual fins al 10,2% al juny es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques. També ha influït l’augment dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al de l’any passat.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, que a final d’abril declarava que la inflació no arribaria al 10 per cent, ha defensat les mesures del Govern central per frenar l’escalada dels preus.

L’executiu central diu que la inflació s’accelera per la guerra d’Ucraïna i, especialment, per la retallada del subministrament d’hidrocarburs de Rússia a Europa.

La inflació subjacent

L’INE incorpora a l’avanç de dades de l’IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al juny sis dècimes, fins al 5,5%, el valor més alt des d’agost de 1993. D’aquesta manera, la subjacent se situa 4,7 punts per sota de la taxa de l’IPC general.

En termes mensuals, l’IPC va registrar al juny un repunt de l’1,8% respecte a maig, una taxa un punt superior a la del mes anterior.

En el sisè més de 2022, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el 10%, la qual cosa suposa 1,5 punts més que al maig.

Per part seva, l’indicador avançat de l’IPCA va augmentar un 1,8% en taxa mensual.

L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC de juny el pròxim 13 de juliol.

Mesures de contenció

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou paquet de mesures per limitar els efectes econòmics i socials de la guerra de Putin i contenir, a la vegada, la inflació. “Desplegarem un paquet de mesures que costarà a l’erari públic 15.000 milions d’euros, això és més d’1% del PIB en menys d’un any. La dada de la inflació esperam que serà dolenta, perquè fa uns dies Rússia ha causat nous talls de subministrament del gas a les principals economies europees i això tendrà una translació en l’evolució dels preus”, ha dit Sánchez, en una entrevista a la Cadena Ser.


Creix la població de Balears en risc de pobresa

29/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT