X

L’IPC es modera, però els preus són un 3,2% més cars que fa un any

Els motius són una davallada dels carburants i un increment més moderat del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques, segons l'Institut Nacional d'Estadística

30/05/2023

L’IPC es modera, però els preus són un 3,2%25 més cars que fa un any

Redacció

Les butxaques dels consumidors continuen patint l’encariment dels preus. L’IPC del mes de maig se situa en un 3,2%. És la dada avançada per part de l’Institut Nacional d’Estadística. Una inflació anual que es modera després de la pujada de l’abril i que, a més, davalla una dècima d’un mes per l’altre. Tot i això, els preus no deixen de ser més d’un 3% més cars que fa un any.

La dada avançada del mes de maig situa l’IPC en el seu nivell més baix des de fa gairebé dos anys. Partint del 0% de febrer de 2021, per trobar un IPC més baix que l’actual, ens hem de remuntar fins al juliol del 21,  amb un 2,9%, uns registres, ens diuen, que podríem tornar a veure en els pròxims mesos. Tot i això, adverteix el director de Corredordefondos.com, Luis García Langa, aquesta inflació del voltant del 2% seria “puntual”. Tot depèn del comportament de la resta d’economies, com l’alemanya, en recessió. Si aquesta situació continua i s’estén, “els tipus baixaran molt, hi tornarà a haver molts de doblers en circulació i hi tornarà a haver inflació”, ha dit García Langa.

No descarta, a més, inflacions negatives. Una situació que tampoc no beneficiaria l’economia. En aquest sentit, explica, “la deflació és gairebé tan dolenta com una inflació alta”.

L’euríbor continua la seva escalada 

I tot això, mentre estam a l’espera de tancar l’euríbor del mes de maig. Un euríbor que frega ja el 4%. Anys enrere l’hem vist més alt, però ara ha crescut de manera molt més ràpida i acusada. L’economista Pau Monserrat creu que s’acabarà arribant al 4%. Tot i això, apunta que tot fa indicar que seria el sostre i que, a partir d’aquí podria experimentar un descens molt gradual.

De moment, però, és lluny de donar un alè a les hipoteques variables. “Ens esperen augments de devers 300 euros al mes”, ha assegurat Monserrat. En aquest sentit, el consell és aguantar. En general, diuen els economistes, passar una hipoteca de variable a fixa en aquests moments és “una mala decisió financera”.

30/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris