societat

L’IPC tanca l’any en negatiu, per primera vegada des de 2014

Destaca la caiguda dels preus del transport i les comunicacions (-4% en tots dos), així com de l'oci i la cultura (-2,4%)


L’índex de preus de consum (IPC) va tancar l’any a Balears en negatiu, amb una taxa anual del 0,4%, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística. Balears és la comunitat on menys es va incrementar la taxa anual entre novembre i desembre, amb una dècima d’augment.

En taxa anual, destaca la caiguda dels preus del transport i les comunicacions (-4% en tots dos), així com de l’oci i la cultura (-2,4%). En canvi, augmenten la resta d’apartats excepte la medicina, que es manté sense variació.

Destaca l’increment en preus d’hotels, cafès i restaurants (1,3%), seguit de vestit i calçat i habitatge (1%), aliments i begudes no alcohòliques (0,9%), ensenyament (0,5%), parament (0,4%) i begudes alcohòliques i tabac (0,2%).

En la comparativa mensual, el sector que més va pujar va ser el transport (1,5%) mentre que la major baixada es produeix en vestit i calçat (-2%).

L’IPC NO TANCAVA L’ANY EN NEGATIU DES DE 2014

En el conjunt d’Espanya, l’IPC va pujar un 0,2% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,5%, per l’encariment de l’electricitat i de les gasolines.

És la primera vegada des de 2014 en què l’IPC tanca en negatiu. El 2019 va acabar l’any amb el 0,8%, mentre que el 2018, 2017 i 2016 es va situar per sobre de l’1%. En 2015, la taxa va ser del 0,0%, en tant que en 2014 es va tancar l’exercici en el -1%.

El tancament en negatiu de l’IPC en 2020 ha permès els salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l’any passat en l’1,89%, gairebé 2,4 punts per sobre de l’IPC interanual de desembre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Son Llàtzer ofereix un programa amb l’esport com a eix per a millorar la salut mental

Una quinzena d'usuaris del servei de psiquiatria són els beneficiaris d'aquesta activitat

El SOCIB obre les portes del Vaixell Oceanogràfic per celebrar la Nit de la Recerca

Prop de 70 persones, entre menuts i grans, han visitat aquesta infraestructura, que treballa en projectes sobre l'escalfament global

Presenten com serà l’Hospital de Manacor quan finalitzin les obres d’ampliació i reforma

S'inverteixen més de 76 milions d'euros i preveuen iniciar la construcció la tardor que ve

Una escaladora, ferida arran d’una esllavissada de roques a Valldemossa

El succés s'ha produït devers les 11h30 del matí, quan la dona, de 46 anys, es trobava davall de la...