societat

L’IPC tanca l’any en negatiu, per primera vegada des de 2014

Destaca la caiguda dels preus del transport i les comunicacions (-4% en tots dos), així com de l'oci i la cultura (-2,4%)


L’índex de preus de consum (IPC) va tancar l’any a Balears en negatiu, amb una taxa anual del 0,4%, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística. Balears és la comunitat on menys es va incrementar la taxa anual entre novembre i desembre, amb una dècima d’augment.

En taxa anual, destaca la caiguda dels preus del transport i les comunicacions (-4% en tots dos), així com de l’oci i la cultura (-2,4%). En canvi, augmenten la resta d’apartats excepte la medicina, que es manté sense variació.

Destaca l’increment en preus d’hotels, cafès i restaurants (1,3%), seguit de vestit i calçat i habitatge (1%), aliments i begudes no alcohòliques (0,9%), ensenyament (0,5%), parament (0,4%) i begudes alcohòliques i tabac (0,2%).

En la comparativa mensual, el sector que més va pujar va ser el transport (1,5%) mentre que la major baixada es produeix en vestit i calçat (-2%).

L’IPC NO TANCAVA L’ANY EN NEGATIU DES DE 2014

En el conjunt d’Espanya, l’IPC va pujar un 0,2% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,5%, per l’encariment de l’electricitat i de les gasolines.

És la primera vegada des de 2014 en què l’IPC tanca en negatiu. El 2019 va acabar l’any amb el 0,8%, mentre que el 2018, 2017 i 2016 es va situar per sobre de l’1%. En 2015, la taxa va ser del 0,0%, en tant que en 2014 es va tancar l’exercici en el -1%.

El tancament en negatiu de l’IPC en 2020 ha permès els salaris guanyar més de dos punts de poder adquisitiu. En concret, la pujada salarial pactada en conveni va tancar l’any passat en l’1,89%, gairebé 2,4 punts per sobre de l’IPC interanual de desembre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Col·lapse a les urgències de Son Espases: Més de 40 persones esperen llit i el temps d’espera és de 60 hores

Els sindicats sanitaris denuncien que es tracta d'una mala organització dels recursos

Els gràfics i les xifres de la ruta migratòria Balears-Algèria

Fugint de la falta d'oportunitats, dia sí i dia també, arriben a les Illes Balears moltes pasteres procedents d'Algèria. Primer...

Els pediatres de les Illes: “La mascareta als patis ha de desaparèixer com més aviat millor”

Salut continua aconsellant que la mascareta es mantingui als patis dels centres educatius. Segons un informe publicat al Regne Unit,...

ARCA insisteix:”Per Nuredduna ha de passar el bus”

L'entitat conservacionista manté que la reconversió del carrer en zona per a vianants treurà de Pere Garau els veïnats de tota la vida