X

L’IVA superreduït del 4 % dels productes per a la regla queda fora de la nova Llei de l’avortament

El text sí que recull la baixa laboral en cas de menstruacions doloroses i un permís retribuït des de la setmana 39 d'embaràs

16/05/2022

L’IVA superreduït del 4 %25 dels productes per a la regla queda fora de la nova Llei de l’avortament

Irene Montero, ministra d'Igualtat

La nova llei de l’avortament, que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres, inclourà un permís retribuït des de la setmana 39 de l’embaràs, tres setmanes més tard que la proposta inicial del Ministeri d’Igualtat, que plantejava aquest dret a partir de la setmana 36 de gestació.

El text no inclourà, però, l‘IVA superreduït del 4 % per als productes d’higiene femenina davant la negativa del Ministeri d’Hisenda, segons ha avançat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a la Cadena Ser, en la qual ha deixat clar que seguirà “batallant” i es tornarà a negociar en els pressupostos de l’Estat. Montero ha recordat que aquesta mesura forma part de l’acord del Govern de coalició i ha insistit que s’haurà d’implementar perquè és “urgent” i suposa un cost de 30 milions d’euros. De fet, la ministra ha confiat que en aquesta legislatura s’hi avanci decididament i ha subratllat que “amb el sobrecost de les obres de la M-30 s’haurien pagat 69 anys d’una reducció dels productes d’higiene menstrual”. Montero també ha recordat que un 22% de les dones diu que no pot pagar aquests productes perquè “no té una economia que els ho permeti”.

La responsable d’Igualtat ha confirmat que el text de la llei ja està tancat i que hi ha acord per a la baixa laboral en cas de menstruacions doloroses amb cost a càrrec de la Seguretat Social des del primer dia i amb la durada que necessiti cada dona. Ha explicat que es regularà mitjançant una incapacitat temporal especial i ha valorat que Espanya serà el primer país d‘Europa que començarà a parlar d’una qüestió que fins ara s’ha viscut des del tabú i la vergonya.

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), al cap de tota la seva vida fèrtil, una dona amb flux abundant gastarà més de 2.000 euros, tret que només faci servir la copa menstrual, que costa més de 10 vegades menys.

16/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris