X

Llibreries de proximitat, l’expansió de la cultura sense límits

Llibreteres i llibreters de Drac Màgic, Embat, Lluna i Finis Africae ens recomanen els llibres i autors imprescindibles

22/04/2022

Llibreries de proximitat, l’expansió de la cultura sense límits

11


Escolta aquí les recomanacions de les llibreries per a Sant Jordi

Ja comptan les hores i miram el cel creuant els dits a l’espera del dia gran pels llibres. Aquest dissabte és Sant Jordi, la cita cultural més imporant de la primavera que recupera ja la plena normalitat amb previsions d’assistència multitudinària. Només a Palma, hi veurem paradeta d’una trentena de llibreries associades al Gremi de Llibreters. També d’escriptors amb els que podrem conversar cara a cara amb més de 200 signatures d’autors, escampats a més d’una desena de places i carrers. Una diada gran per a les lletres que llibreteres i llibreters fa mesos que preparen. Aquesta setmana, a Ib3 Ràdio, hem recorregut algunes d’aquestes botigues de proximitat que atresoren universos infinits i hem estat testimonis de la feinada que fan per seleccionar i empaquedar desenes i desenes de volums dins capses de cartró. Llibres embalats que esperen sortir al carrer perquè els lectors els puguin fullejar, fer-ne una primera llegida i ensumar.

Una diada de Sant Jordi que enguany arriba carregada de publicacions d’autors de les Balears, amb una explosió de creativitat de novel·la i poesia, sense precedents. Així ens ho ha confirmat la llibretera d’Embat, Glòria Forteza-Rey. Amb 47 anys de portes obertes, la botiga de Glòria Forteza-Rey i Francesc Sanchís ha esdevingut un punt dinamitzador de la cultura. I és que parlar sobre Embat és parlar sobre la història social literària de la Mallorca de finals del segle XX. La botiga de llibres, va obrir per primera vegada, al passeig Joan XXIII (a la illeta comercial dels Genaris) amb el propòsit de ser la primera llibreria universitària de Palma. Els inicis varen ser difícils: entre la transició del poder de l’Estat i l’inici d’una democràcia en una Espanya enfonsada econòmicament, Embat va haver de fer front als deutes per tirar endavant. És en aquest període de la història de la llibreria on apareix Glòria Forteza-Rey. Aleshores, ella era una dependenta que va viure aquells difícils inicis, però tot i això es va embarcar en el projecte d’una llibreria oberta a la cultura mallorquina, a la seva gent i empàtica amb les entitats socials, culturals i educatives. La llibretera ens ha fet algunes recomanacions de llibres imprescindibles per aquest Sant Jordi com el darrer treball de Melcior Comes, “Tots els mecanismes”, Laura Gost, “El món es torna senzill”, l’aplec de relats d’Andreu Gomila, “La mesura de totes les coses” i  Sebastià Alzamora amb “Ràbia”. Aquest dissabte Embat surt al carrer de Sant Miquel amb signatures de Pau Tomàs, Andreu Ramisi Miquel Sbert, Tòfol Castenyer i Mercè Valero, Antonina Canyelles i Caterina Valriu. 

Seguint aquests recorregut per les llibreries, una de les  més emblemàtiques del centre de la ciutat, ubicada a la cantonada de la plaça dels Patins, és Drac Màgic. El seu fons, molt divers , està especialitzat en narrativa, amb  èmfasi especial en les editorials independents i els llibres d’assaig de pensament crític. L’agost de 2011, la passió pels llibres i diu, la llibretera Laia Alegret, “un punt d’inconsciència”, la van empènyer a rescatar Drac Màgic, amb la intenció de crear un espai de cultura. Amb el pas del temps, les llibreries de proximitat s’ha anat transformant, ja no només es dediquen a vendre volums. El soterrani de Drac Màgic ha esdevingut un escenari, amb piano inclòs, on donen cabuda a tot tipus d’actes que pretenen dinamitzar el món del llibre i tot allò que hi estigui relacionat. Els clubs de lectura “contribueixen a aquest vessant catalitzador de la cultura”, assegura Alegret. Aquest dissabte Drac Màgic tendrà parada a la Plaça Major i autors com Miquel Àngel Llauger, Sebastià Perelló, Inés Fraile, Clara Fiol, Max i Enriqueta Lorca, posaran la seva signatura als llibres que acaben de publicar.

I de les llibreries del centre històric ens endinsam a les botigues de llibres de l’eixample de Ciutat. A l‘avinguda General Riera, 39, a un cap de cantó, amb una de les artèries més transitades de la ciutat, la Llibreria Lluna va obrir portes fa més de trenta anys. En entrar-hi, hem vist aquell desordre, diríem, consentit, controlat, amb caramulls de capses de cartró plenes de volums, sobretot de novetats editorials acabades d’editar, que esperen sortir al carrer. La llibretera Maria Barceló desprèn entusiasme pels llibres i assegura que “els entrebancs d’una botiga petita de barriada, dedicada a la cultura, els hem pogut superar gràcies a l’enorme capital humà que sempre ens ha empès. Els nostres clients i proveïdors són amics”.

Són dies de fues, de molt moviment dins les botigues de llibres. En el cas de la llibreria Lluna, la seva propitària, ja fa setmanes que es prepara per muntar paradeta a la plaça Major,  amb signatures de llibres de Gabriel Bibiloni, Antoni Vidal Ferrando, Laura Miró, Miquel Àngel Llauger, entre molts d’altres. Barceló ens ha recomanat un llibre que assegura és imprescindible, el darrer de Maria Escalas, “Estimada Mirta”, una història que “ens fa viatjar amb uns mallorquins que varen haver d’emigrar cap a l’Argentina, en temps de la repressió franquista”. La Llibreria Lluna crida l’atenció per iniciatives culturals com l’Aula Literària del paper a la Lluna. Són uns tallers d’escriptura creativa. També organitzen tertúlies sobre poesia i recitals Poètico-Musicals i contecontes infantils.

La darrera aturada que hem fet ha estat a Finis Africae, la llibreria editorial independent, situada a la Plaça Alexander Fleming, 17 de Palma, l’antiga plaça d’Es Capitol al costat del carrer Arxiduc. Hi podreu trobar una selecció de llibres, pintures, obra gràfica i poesia visual. El seu llibreter, Andreu Carles Lopez Seguí explica que “tenim un acurat catàleg de llibres, triats amb la intenció d’oferir les últimes novetats, juntament amb les obres fonamentals de la literatura universal. Prestem una atenció especial a les obres publicades a les Illes Balears”. Llibres que se complemten amb un fons artístic que reuneix obres dels artistes més reconeguts, al costat de creadors emergents.  La història de Finis Africae comença el 2010, ara fa deu anys. Aviat es van especialitzar en temes referents a l’art i la literatura. Al principi obriren l’anomenat “Espaifleming”, al mateix lloc on avui dia està la llibreria editorial, amb l’objectiu d’oferir un nou espai de cultura a la ciutat i innovar oferint cultura de barri “acostant a l’eixample l’art i la literatura”, diu López Seguí. L’any 2015, neix l’editorial Fins Africae, amb l’edició de “L’Estrella dels vents”, un àlbum il•lustrat juvenil escrit per l’eivissenca Iolanda Bonet i amb dibuixos del polonès Gabriel Lissowski. Des de llavors hem editat uns cinquanta llibres de totes les temàtiques, amb autors i il.lustradors com, Maria Victòria Secall, Julio Herranz, Maria Teresa Ferrer, Bartomeu Ribes, Honorat Bauçà, Caterina Valriu, Horaci Sapere i Paco Romero, entre d’altres. Només quatre anys després llancen Sa Soll, col.lecció de Poesia Visual, dirigida per l’artista Horaci Sapere, on es publiquen uns llibres-caixa dedicats a aquest gènere artístic, i que fins ara han recollit treballs dels artistes, Marian McErlain, Pep Canyelles, Pato Conde, Clemente Padín, J.M. Calleja, Bartomeu Ferrando i Sarmiento. 

Si voleu fullejar les novetats editorials de Finis Africae, aquest dissabte tendran parada al carrer de Sant Miquel amb la signatura de l’escriptora, Gemma Soler Raspall, amb el seu darrer llibre “Sociedad limitada”.

22/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT