X

Els llibres de text pugen de preu el curs que ve: produir-los costa un 20% més

Les editorials noten la pujada dels preus de l'energia i de les matèries primeres

13/06/2022

Els llibres de text pugen de preu el curs que ve: produir-los costa un 20%25 més

10

Quan els centres educatius encaren la recta final de curs, les editorials de llibres de text preparen els materials didàctics per al setembre. Ja avisen: els llibres s’encariran. Com tots els sectors, es nota la pujada de preus generalitzada. Les empreses asseguren que sobretot els afecta l’elevat cost de l’energia i de les matèries primeres, amb un paper que ha doblat el preu de l’any passat. Però el sobrecost ve també de dos factors més: la nova llei educativa que entra en vigor el curs 2022-2023 als cursos senars i la digitalització. Produir ara un llibre de text és entre un 15% i un 20% més car que fa un any, un augment que els editors asseguren que no repercutiran íntegrament en el cost per a les llibreries, que són qui s’encarreguen d’establir un preu final.

Carlos Marchena, director de la divisió educativa del grup Anaya, una de les principals editorials de l’Estat espanyol, assegura que l’augment que notaran els pares i mares serà més baix que la inflació, ja que empreses com la seva, diu, absorbiran part de la pujada. També hi ajudaran les ajudes de governs autonòmics i locals.

Edicions Talaiots, amb seu a Mallorca, produeixen llibres de text per a secundària. El seu director general, Toni Garcia, assegura que els volums s’hauran de fer totalment nous per respondre als canvis que aplica la LOMLOE, la nova llei educativa estatal: “Tot el que teníem ja no ens serveix de res”. I és que la norma modifica de base l’ensenyament i passa del sistema tradicional a un mètode competencial.

En aquest sentit, la presidenta de l’Associació de Directors d’Infantil i Primària de MallorcaJoana Maria Mas, considera que “és difícil encaixar els llibres de text en aquesta nova manera de fer feina, perquè partim de situacions d’aprenentatge interdisciplinar, obertes i adaptables al moment, l’entorn i el perfil d’alumnat”. Ara, les editorials fan feina contra rellotge per adaptar els continguts al nou currículum. Mentre que l’Estat ha establert el 50% dels nous continguts, les comunitats autònomes han estat responsables de l’altra meitat. Algunes, es queixen els editors, s’han retardat molt en la redacció dels textos definitius, fet que ha entorpit la feina dels editors. Les Balears han estat, però, dels primers territoris a tenir acabat el currículum de la LOMLOE.

Reducció de les vendes

Tot això coincideix amb un moment delicat per al sector. I és que segons dades de l’Associació Nacional d’Editors de Llibres i material d’Ensenyança (ANELE), les vendes de llibres de text han caigut un 17% en els darrers 10 anys. En concret, s’ha passat de vendre uns 50 milions d’exemplars l’any 2010, a 41,3 milions el 2020. La facturació de les empreses que formen part de l’associació també ha baixat aquesta darrera dècada, però no tant: dels 817,5 milions d’euros a 765,5 milions, un 6% manco.

I és que l’estratègia de les editorials d’apostar per material digital compensa una part de les pèrdues del segment en paper, segons explica el president de l’associació, José Moyano. “Fa molts anys que ni les mateixes editorials tenim els llibres de text com a element bàsic de la relació curricular. Avui, quan es compra un llibre tradicional s’accedeix també a una llicència digital, a recursos digitals, infografies, llibres, vídeos…”.  Passar del format físic al digital suposa un esforç per a les companyies, especialment les més petites. Per a Edicions Talaiots, assegura Garcia, ha implicat fer una gran inversió en personal, tot i que no detalla quina ha estat.

Encara que els materials didàctics digitals ganyen terreny a marxes forçades, Marchena (Anaya) afirma que els llibres en paper no desapareixeran. “Si parlam d’infantil i els primers cursos de primària, no es pot pensar en un procés educatiu sense paper”. Amb tot, els llibres de text, diu, no estan en perill.


Escolta el reportatge d’IB3 Ràdio

13/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT