economia

El lloguer, inviable per als joves: haurien de destinar el 111% del seu sou per poder-lo pagar

Un jove de fins a 29 anys necessitaria destinar el 111% del seu sou per pagar un lloguer


Les Balears és una de les comunitats on l’habitatge és més inaccessible per als joves, segons el darrer anuari de la joventut de les Balears. Un estudi que indica que per a un jove de fins a 29 anys el pagament en solitari d’un habitatge és inviable perquè requeriria destinar el 98,3% del salari mensual en el cas d’una hipoteca i del 111% del sou per pagar un lloguer.

Els agents de la propietat immobiliària de les Balears proposen incentius fiscals per als propietaris que lloguin a joves. També ajuts per als qui rehabilitin habitatges destinats a lloguer entre aquest col·lectiu. Mesures per ajudar-los a emancipar-se, una tasca complicada, segons el sector, i que passa majoritàriament per l’opció de compartir.

El preu mitjà del lloguer d’un habitatge de dues habitacions es mou actualment entorn dels 900 euros a Palma, segons expliquen els agents de la propietat immobiliària. A la part forana, a pobles a prop de Palma, asseguren, difícilment es pot trobar un pis per davall de 700 euros.

Els joves ho veuen complicat

“Els lloguers són molt cars i res t’assegura que en acabar la carrera trobaràs feina. Em veig vivint amb els meus pares quan acabi la carrera un parell d’anys”, diu na Marina Sorà, estudiant de Pedagogia. En la mateixa línia s’expressa en Vicenç Joan Rosado, estudiant d’Educació Primària: “És complicat. Segurament compartir un pis és el més factible”.

“Una persona mileurista ja té problemes i una persona que s’incorpora al mercat laboral no tindrà un sou extraordinari. Amb els preus de les cases no és que sigui molt fàcil”, apunta en David Estela, estudiant del doble grau d’ADE i Dret. I n’Andrés Santulo, que és estudiant d’economia, diu que “hi ha un problema, però supòs que almenys intentaran fer alguna cosa perquè els joves es puguin emancipar. Si no la gent partirà”.

Trobar un habitatge de menys de 600 euros, la loteria

La presidenta del Col·legi d’Agents de Propietat Immobiliària de Balears, Natalia Bueno, assegura que “trobar un habitatge de 600 euros és com si t’hagués tocat la loteria”. I en aquest escenari d’alts preus i manca d’oferta, un dels col·lectius més perjudicats són els joves. “Estam condemnats a compartir habitatge, no està bé, hem de cuidar els joves. Això no passa a altres països d’Europa”.

El Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Illes proposa incentius fiscals als propietaris que lloguin a joves o ajuts a la rehabilitació d’habitatges per llogar entre aquest col·lectiu. “Ara tenim un 60% que tributa per 40% més despeses. Si encara ho bonificassin més, incrementaríem l’oferta. Si destinàssim partides per rehabilitar cases que estan tancades, també augmentaríem l’oferta”, apunta Bueno.

El sector creu que no és suficient la bonificació de 250 euros durant dos anys per a llogaters de fins a 35 anys, anunciada pel Govern central, però que encara no s’ha començat a aplicar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

S’agreuja la crisi del paper, que ja afecta altres àmbits

Les imprentes alerten de la situació, i afirmen que no es resoldrà en aquest 2022

Estratègia d’Alemanya per estalviar gas: enviar els jubilats a passar l’hivern a Mallorca

L'Associació d'Agències de Viatges Independents d'Alemanya proposa subvencions de 500 euros a cada pensionista. Una iniciativa per estalviar energia, calefacció...

185.000 € en multes als creuers per infraccions de seguretat i medi ambient en dos anys

No comunicar una avaria a bord, vessament d'hidrocarburs i fondeig no autoritzat, entre les sancions imposades per Capitania Marítima

Veïnats i hotelers de Platja de Palma tornen a fer front comú per “dignificar la destinació”

La plataforma per una Platja de Palma Cívica torna a reclamar un any més una major seguretat a la zona