X

Llucmajor fa un mes i mig que no disposa d’arquitecte municipal

La manca de funcionaris fa que les demores es continuïn allargant perquè cada dia poden entrar entre 30 i 35 expedients nous

11/02/2024

Miquela Valls

En Pablo a l’octubre de 2021 va presentar un projecte de reforma d’un club esportiu a la urbanització de Badia Gran. Volia instal·lar-hi 3 pistes de petanca i 5 de pàdel. Va vendre una propietat particular per afrontar la inversió amb la confiança d’obrir un any després. Ha esmenat una sèrie de deficiències del document inicial, com la incorporació de quinze places de pàrquing o la demolició de la terrassa de formigó; però assegura que tot i així, encara no té el permís d’obra i els deutes l’ofeguen. A més, no veu clar que el permís arribi enguany. Es queixa de la manca de respostes dels responsables polítics de l’ajuntament de Llucmajor.

La batlessa i actual regidora d’urbanisme Xisca Lascolas és conscient dels perjudicis que pateixen els ciutadans per la demora en la concessió de permisos d’obra. Assegura que els darrers tres processos d’incorporació d’un arquitecte han quedat vacants. A principi de gener, l’arquitecte que quedava ha agafat una excedència i ara mateix només hi ha un aparellador. El consistori confia que a partir del març entre el procés d’estabilització i l’examen per una plaça fixa d’arquitecte es puguin cobrir les vacants i desembossar l’àrea d’urbanisme. Amb tot, creu que per funcionar com cal hi hauria d’haver 3 arquitectes superiors i 4 arquitectes tècnics.

Llucmajor avui en dia acumula retards de més d’un any i mig per a concedir llicències urbanístiques, segons l’Ajuntament. Alguns afectats diuen però que els retards són molt més extensos, amb casos, per exemple, com el d’una segregació de finca rústica que es remunta el 2017, finals d’obra que no arriben o projectes la llicència dels quals asseguren va ser sol·licitada fa més de tres anys i encara no s’han resolt. La manca de funcionaris fa que les demores es continuïn allargant perquè cada dia poden entrar al consistori llucmajorer entre 30 i 35 expedients nous.

Dues mocions

Els grups majoritaris de l’oposició, en canvi, creuen que les coses fa anys que no es fan bé i demanen més transparència. Sospiten que hi ha més de 3.000 sol·licituds embossades. Per això, els socialistes de Llucmajor han denunciat la “desídia” i el “caos urbanístic” de l’Ajuntament a causa de “la seva ineptitud i mala gestió”. Jaume Oliver, portaveu del Grup Municipal PSIB-PSOE a l’Ajuntament de Llucmajor ha expressat la seva “profunda indignació” i “repudi” davant la “gestió negligent i caòtica” de l’actual equip de govern (PP, VOX, ASI) en temes d’urbanisme. “Una negligència que afecta greument els ciutadana i el sector de la construcció al municipi”. En el darrer ple municipal es va presentar una moció amb diferents propostes i solucions que va ser aprovada amb l’abstenció de l’equip de govern.

Oliver ha afirmat també que la falta d’un zelador d’obres i l’absoluta manca de control sobre construccions no autoritzades aprofundeixen la crisi. “Aquesta situació surrealista amenaça amb destruir els projectes de vida dels ciutadans de Llucmajor, que es troben atrapats en la ineficiència i mala gestió de l’equip de govern”.

Pel que fa a Més per Llucmajor, va demanar les darreres setmanes al consistori que fes una auditoria al departament d’urbanisme per part d’una empresa externa. Asseguren que l’objectiu d’aquesta mesura és esbrinar si hi ha hagut tracte de favor en la tramitació dels expedients i “posar fil a l’agulla d’un mal crònic”. Oriol Gómez, secretari d’organització de Més per Llucmajor afegeix que els promotors, constructors, arquitectes o aparelladors coincideixen en “la necessitat de posar peu fiter davant els problemes que arrossega el departament i que tenen conseqüències manifestes en el seu treball i en l’avenç i el dinamisme del municipi”.

L’Agrupació Socialista de Llucmajor ha convocat per la setmana que ve una reunió amb promotors, constructors i afectats del municipi per forçar una solució urgent.

11/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris