societat

Llum verda al projecte d’interconnexió elèctrica entre Eivissa i Formentera

L'obra ha rebut la Declaració d'Impacte Ambiental Favorable, després de la decisió adoptada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Vista aèria de Formentera.


El projecte de la nova interconnexió que reforçarà la unió elèctrica entre les illes d’Eivissa i Formentera compta ja amb la Declaració d’Impacte Ambiental favorable després de la decisió adoptada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquesta autorització permet programar els treballs relatius al traçat de l’enllaç i iniciar després de l’estiu les obres associades al recorregut terrestre de la interconnexió en els seus trams a Eivissa i Formentera, una vegada culminin els tràmits administratius que inclouen a més l’ocupació de béns de Domini Públic Marítim-Terrestre.

Amb un pressupost de 95,8 milions d’euros, el nou enllaç reforçarà la garantia de subministrament de l’illa de Formentera, actualment unida a Eivissa per una interconnexió elèctrica de doble circuit a 30 kV. A més, permetrà alimentar en tot moment la demanda elèctrica de l’illa de Formentera i farà possible que l’illa i el sistema elèctric balear en el seu conjunt avancin en la transició energètica.

Amb l’objectiu d’accelerar els terminis per al desplegament d’aquesta infraestructura, la companyia ja ha subscrit amb l’empresa Prysmian Group el contracte d’adjudicació per a la fabricació i instal·lació dels cables dels dos circuits que formaran part de la interconnexió. A més, desenvolupa les obres de construcció de la nova subestació de Formentera i l’ampliació de la subestació de Torrent a Eivissa, situades en els dos extrems del futur enllaç. Prysmian serà també responsable del cablejat del tram submarí de l’enllaç mitjançant els seus vaixells especialitzats.

LA NOVA INTERCONNEXIÓ

El projecte de nova interconnexió elèctrica entre Eivissa i Formentera inclou el desplegament de dos enllaços de 132 kV entre la nova subestació en construcció de Formentera i la subestació existent de Torrent, a Eivissa, en procés d’ampliació.

L’enllaç compta amb un tram submarí de 27,15 km i una profunditat màxima de 62 metres, mentre que el tram terrestre és, a Eivissa, de 5,26 km i a Formentera, de 4,8 km. En tots dos casos, el traçat és soterrat i discorre en la seva pràctica totalitat per zones de titularitat pública annexes a vies, carreteres i camins públics existents.

De manera simultània, Xarxa Elèctrica desenvolupa en aquests moments les obres corresponents a l’ampliació de la subestació existent (132 kV) de tecnologia GIS (situada a l’interior d’un edifici), a Torrent, Eivissa. L’ampliació, iniciada el mes d’abril passat, habilitarà el punt de connexió del futur enllaç Eivissa-Formentera i suposarà millorar la seguretat de la xarxa de transport elèctric d’Eivissa.

A Formentera, al maig es van iniciar les obres per a la construcció d’una nova subestació 132 kV en l’entorn industrial de Ca Marí. En aquests moments, s’estan duent a terme els treballs preliminars de moviment de terres d’una subestació.

Aquesta nova infraestructura comptarà amb pantalles visuals i acústiques i amb mesures d’integració paisatgística, així com amb enjardinament adaptat a l’entorn i restauració d’elements patrimonials.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Armengol anuncia una rebaixa en els preus de la matrícula universitària

La UIB celebra l'acte d'obertura del nou curs acadèmic

Menorca demanarà al Govern 300.000 euros per garantir la gratuïtat del transport públic interurbà als menors de fins a 16 anys

La intenció del Consell és que els joves menorquins puguin beneficiar-se de la mesura a partir del gener de 2023

MÉS per Mallorca demana contundència al Parlament contra l’ampliació de l’aeroport de Palma

La formació demana que el nou DAURA se sotmeti a avaluació ambiental estratègica