Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Enguany, l'estiu compta amb quatre llunes plenes, una situació que es repeteix set vegades cada 19 anys. I aquesta quarta lluna es diu "Lluna Blava"
1281Aquest dilluns, a les 20:25 hora oficial, ha arribat la Lluna plena del mes d’agost. No és un fet astronòmic qualsevol, és en realitat una lluna plena amb una doble curiositat.
Superlluna
Aquesta serà el que modernament s’anomena «superlluna». Serà així perquè el ple de la lluna coincideix amb el perigeu o punt més proper a la Terra en la seva òrbita. Això fa que les superllunes arribin a ser fins a un 14% més grans i un 30% més brillants que les microllunes, aquelles en què el ple s’assoleix entorn de l’apogeu o punt més allunyat de la Terra.
La d’aquest dilluns inicia una sèrie de quatre superllunes consecutives, pel que si el cel no acompanya i els niguls impedeixen observar correctament la d’agost, encara disposarem de 3 oportunitats més: el 18 de setembre, el 17 d’octubre i el 15 de novembre. La d’octubre serà la més gran i brillant del 2024. A simple vista és complicat per un observador apreciar el canvi de mida i, en canvi, resulta més evident l’increment de brillantor.
Una lluna blava
Una de les curiositats astronòmiques d’aquest estiu és que hi haurà quatre llunes plenes, quan les estacions solen tenir-ne tres. Les estacions amb quatre llunes plenes es repeteixen periòdicament, set vegades cada 19 anys. La darrera estació en què això va passar fou l’estiu de 2021 i no es tornarà a repetir fins la primavera de 2027. La tercera de les 4 llunes plenes, enguany la del 19 d’agost, s’anomena «lluna blava» en la cultura anglosaxona, però modernament s’ha estès arreu del món.
Malgrat tot, no canviarà de color
En aquestes circumstàncies, lògicament, la lluna no pren cap coloració extraordinària ni apareix de color blau al cel nocturn, es tracta senzillament d’una denominació col·loquial molt estesa en l’actualitat, sobretot als Estats Units. En realitat el nom fa referència al fet curiós que suposa des d’un punt de vista astronòmic.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
La Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals va ocórrer la mort violenta de l'home, de 34 anys
Una dona de 55 anys ha estat traslladada al Mateu Orfila