societat

L’OCB vigilarà perquè l’Oficina de Drets Lingüístics funcioni correctament

L'entitat ha entregat 10 guardons durant la Nit de la Cultura 2019

L%27OCB+vigilar%C3%A0+perqu%C3%A8+l%27Oficina+de+Drets+Ling%C3%BC%C3%ADstics+funcioni+correctament

El president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis, ha assenyalat que la seva entitat estarà alerta perquè la nova Oficina de Drets Lingüístics de les Illes Balears estigui dotada amb els suficients recursos humans i econòmics per a dur a terme el seu treball.

El Govern balear va aprovar el novembre passat el decret que permetrà la creació d’aquesta oficina en el primer trimestre del nou any i que vetllarà perquè els drets lingüístics siguin respectats en l’arxipèlag. El líder de l’OCB ha dit aquest dissabte, en ocasió del lliurament a Palma dels Premis 31 de Desembre d’aquesta entitat, que es troben “expectants” davant l’inici de l’activitat d’aquesta nova oficina i que la seva posada en marxa és un dels “reptes” de 2020 per a aquesta organització cultural.

Un altre dels objectius de l’OCB de cara al nou any és “convèncer” als representants públics de la conveniència de complir, “ells” en primer lloc, les “normes” lingüístiques, com el decret sobre l’ús de les llengües en l’administració. Un decret, ha continuat, que és “sistemàticament ignorat, en una constant actitud rebel per part dels governants”. De Luis s’ha preguntat com es pot reclamar a la ciutadania que compleixi la normativa sobre la llengua catalana si “ells (els polítics) no la respecten”.

“L’exemple dels nostres governants és fonamental per a prestigiar la nostra llengua”, ha sostingut De Luis, que ha afegit que “la presència de la llengua catalana en el sistema educatiu és de vital importància”. “Vigilarem perquè no es produeixi ni un pas enrere, com ho seria aprovar la nova llei d’educació” segons la seva actual redacció amb relació a l’ensenyament del català, que ha de ser “element de cohesió” del sistema educatiu, ha dit De Luis. També ha defensat el llaç groc, símbol del moviment independentista català, com “la insígnia de la llibertat” i ha tingut paraules en record del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat arran del procés.

L’OCB va celebrar dissabte vespre el lliurament dels XXXIII Premis 31 de Desembre. El premi Josep M. Llompart és per al professor escriptor i polític Bernat Joan, i per al professor jubilat, escriptor, filòleg, poeta i dinamitzador cultural Joan Francesc López Casesnoves. El premi Bartomeu Oliver ha recaigut en el Circ Bover; l’Emili Darder en Filmclub per promoure el cinema en català com a eina pedagògica; el premi Miquel dels Sants Oliver per al Corpus de fraseologia de les Illes Balears de Bàrbara Sagrera; i el Bartomeu Rosselló-Pòrcel per a la música, escriptora i docent Clara Fiol. El premi Francesc de Borja Moll és per a l’Associació Ona Mediterrània; l’Aina Moll per al músic, ceramista, escultor i agricultor Gori Negre; i el Gabriel Alomar per a l’empresari Pere Pascual.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

El Consell de Mallorca allibera noves cites per passar la Inspecció Tècnica de Vehicles

A Palma, hi ha cites disponibles a partir de la setmana que ve. A Manacor i a Inca, en canvi,...

Declaració imminent de zona greument afectada pel temporal

Els ajuntaments de les Illes afectats valoren els danys que ha deixat al seu pas la borrasca

Cinquena jornada de recerca sense novetats de David Cabrera

Practicava barranquisme al torrent de na Mora