X

L’Oficina Antidesnonaments ha aturat el 65% dels llançaments programats en els darrers vuit anys

Majoritàriament,  els usuaris provenen dels barris del districte de Llevant i 2 de cada 3 dels titulars són dones

25/03/2023

L’Oficina Antidesnonaments ha aturat el 65%25 dels llançaments programats en els darrers vuit anys

Redacció

La regidoria de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, encapçalada per Neus Truyol, ha presentat les dades de l’Oficina Antidesnonaments (OAD) dels darrers 8 anys. 

Truyol ha explicat que “tota aquesta feina s’ha fet en els  darrers 8 anys i ha estat gràcies principalment a la feina dels treballadors de l’OAD i a la voluntat política d’aquest equip de govern d’ajudar les persones a no perdre la seva llar”.

Les dades posen de manifest la importància de l’OAD: 

Truyol ha detallat el perfil de persones demandants que en els  darrers 8 anys han necessitat l’ajuda de l’OAD. Parlem d’una unitat familiar que viu  principalment de lloguer, composta per parelles amb fills  o famílies monoparentals  amb edats entre 31 i 65 anys. La regidora ha puntualitzat que s’observa un augment de la mitjana d’edat dels demandants (augmenten les franges entre 46-65 anys i majors de 65 anys).

Majoritàriament,  els usuaris provenen dels barris del districte de Llevant i 2 de cada 3 dels titulars són dones. Aquesta xifra indica que són elles qui assumeixen un major pes en la recerca d’alternatives habitacionals davant la pèrdua de l’habitatge familiar. Altres circumstàncies habituals són que parlem de persones migrades i/o treballadores del sector serveis.

Truyol ha explicat que els darrers 8 anys s’ha vist un canvi del perfil de persones que han necessitat o necessiten l’OAD. De fet, quan es va obrir l’oficina la majoria de casos eren els de persones amb certes dificultats socials, però ara el perfil s’ha ampliat a famílies treballadores i que tot i tenir ingressos no poden pagar els imports dels seus lloguers i les seves hipoteques.

En aquest sentit, Truyol ha tornat a demanar “valentia al Govern de l’estat espanyol per aprovar d’una vegada per totes una Llei de l’Habitatge que permeti solucionar l’emergència habitacional que patim a Mallorca i especialment a Palma”.

No s’ha d’oblidar que des de la seva creació, l’Oficina s’han hagut de gestionar  tres períodes de crisis socials molt acusats. En primer lloc, la crisi hipotecaria que va des del 2010 al 2015 aproximament, posteriorment la crisi provocada per la irrupció de la Covid-19 i ara la crisi derivada per la inflació i la pujada de preus per la guerra d’Ucraïna. Truyol ha volgut deixar que “és evident que tot i les dificultats i les limitacions l’OAD i l’Àrea de Model de Ciutat  estan i han estat al costat de la gent quan més ho necessitava”.

D’altra banda, la regidora també ha volgut explicar que s’ha de tenir en compte que la pèrdua d’habitatge sotmet a les persones amb un estat emocional  crític.  Si tenim en compte que el 57% dels expedients són unitats familiars amb fills a càrrec, la feina de l’oficina antidesnonaments ajuda a protegir els infants afectats de les seqüeles (estrès, pors, inseguretats i vergonya) que sofreixen debut a la situació de  desnonament.

La suspensió de desnonaments han possibilitat a les famílies almenys disposar de més temps per organitzar la dinàmica familiar i poder cercar alternatives.

Per altra banda, s’ha possibilitat  un assessorament per reestructurar el deute, una dació o altra amb pagament amb l’entitat bancària. S’han aconseguit 150 lloguers socials que han permès que les famílies puguin continuar a l’habitatge que abans era de la seva propietat.

Finalment, s’ha pogut derivar alguns dels casos més extrems a la comissió de fons social per poder accedir a algun habitatge del fons socials d’habitatges municipals en aplicació del protocol per insolvència sobrevinguda.

“Tota aquesta feina s’ha fet en els  darrers 8 anys i ha estat gràcies principalment a la feina dels treballadors de l’OAD i a la voluntat política d’aquest equip de govern d’ajudar les persones a no perdre la seva llar” ha conclòs Truyol.

25/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris