política

Només el 7% dels balears residents a l’estranger demanaran el vot pregat el 10N

A les passades eleccions del 28 d'abril, només 1.700 dels més de 27.000 balears residents fora de l'estat espanyol varen demanar-ho

Imatge d'arxiu. /EFE


L’Oficina del Cens Electoral preveu que només el 7% dels balears que resideixen a l’estranger demanin el vot pregat en els comicis del 10 de novembre. Això és la primera passa per poder exercir el dret a vot a les eleccions per a les més de les 28 mil persones de les illes que viuen a l’estranger. El vot pregat està en marxa des del 2011 i suposa per a l’elector haver de fer una sèrie de passes burocràtiques que li acaben posant traves per votar. De fet, abans de la reforma impulsada per PP, PSOE i el PNB, el percentatge de vot de l’estranger era del 31% i en les darreres eleccions va caure fins al 5%.

Les dificultats per rebre les paperetes a temps i els curts terminis són els principals obstacles que planteja el vot pregat. Un sistema que està en marxa des de fa 8 anys i que ha fet davallar, de manera considerable, els vots dels residents a l’estranger. Les xifres parlen per si soles, a les passades eleccions del 28 d’abril, només 1.700 dels més de 27 MIL balears residents fora de l’estat espanyol varen demanar el vot pregat. La majoria dels electors balears inscrits al CONSOLAT per al novembre resideixen a l’Argentina, mentre que a Europa es concentren sobretot a França, Alemanya i Anglaterra.

La davallada del vot pregat des de l’entrada en vigor de la reforma impulsada pels partits i pensada per posar fi als fraus, ha fet que les formacions hagin arribat a un acord per tornar a canviar-lo. La proposta va sorgir d’una proposició de llei d’Unides Podem. S’hi varen sumar tots els partits polítics, però finalment no va poder aprovar-se abans de l’abril, les anteriors eleccions. Una de les millores que sí que s’han introduït és que tots aquells que varen sol·licitar el vot rogat als comicis del mes d’abril, ara rebran directament les paperetes per votar. La previsió de participació per al 10 de novembre és de dues mil peticions de vot pregat per part de ciutadans de les illes.

El PSOE, l’altre partit que va promoure la proposició de llei juntament amb Unides Podem, reconeix la necessitat d’agilitzar els tràmits. El candidat socialista al Congrés per les Balears, Pere Joan Pons, reconeix l’acord entre els principals partits polítics i l’aprovació de la reforma una vegada es posi en marxa la pròxima legislatura. El PP, responsable de la reforma de 2011 que ha derivat en un descens de la participació, confia en aquest sistema i en la importància de fer complir els terminis per poder participar a les eleccions del 10 de novembre.

Entre els ciutadans que utilitzen el vot rogat hi ha unanimitat. El troben un sistema complicat i que dificulta, enlloc de facilitar, exercir el dret a votar. El 19 d’octubre serà el darrer dia per demanar el vot rogat i del dia 6 al 9 novembre, els dies per fer-ho efectiu. L’escrutini serà el 13 de novembre.


Podeu escoltar aquí la noticia completa

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Ciutadans demana la compareixença urgent de la directora general de Salut Pública al Parlament

Reclama informació sobre el pla de contingència i de prevenció de contagis i nous brots

Una comissió formada pel Govern i la Felib farà un seguiment del pla de reactivació econòmica

El Pla de Millora de la Sostenibilitat i l'Eficiència Energètica, acordat entre el Govern i la Federació d'Entitats Locals de...

El Govern prepara un decret per frenar les festes il·legals

S'aprovarà amb caràcter d'urgència i també servirà per regular les festes patronals

El parlament rebutja l’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan

Tots els grups menys VOX han estat d'acord a votar afirmativament reclamar al Govern de l'Estat la cogestió aeroportuària