món

L’OMS demana aturar de moment una possible tercera dosi de vacunes contra la covid


L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest dimecres una moratòria mundial a una tercera dosi de les vacunes contra la covid-19, després de la decisió d’Israel i Alemanya d’oferir una dosi de reforç a la seva població de persones majors, mentre que el Regne Unit planeja fer el mateix a partir de setembre i altres països rics han iniciat la mateixa reflexió.

“Entenem la preocupació dels governs de protegir les seves poblacions de la variant delta, però no podem acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes, n’utilitzin encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció“, ha dit el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De 4.000 milions de vacunes administrades a nivell global, més del 80% ho han anat en països d’ingressos alts i mitjans, que representen en conjunt menys de la meitat de la població mundial, va precisar, per a il·lustrar la desigualtat en l’accés a una de les intervencions vitals per a detenir la pandèmia.

Tedros ha explicat que la moratòria que demana seria fins a final de setembre, termini fixat per a aconseguir que almenys el 10% de la població de cada país estigui completament vacunada (en el cas dels països més pobres a través del seu mecanisme COVAX per a un accés equitatiu a les vacunes), encara que avui s’ha reconegut que aconseguir aquesta fita serà difícil.

En lloc de disminuir amb els mesos, la desigualtat en la disponibilitat de les vacunes està augmentant, han advertit els experts de l’OMS. Mentre Europa té vacunada a més de la meitat de la seva població i els Estats Units a prop del 70%, només el 2% dels habitants d’Àfrica tenen la pauta de vacunació completa i el 5% han rebut una dosi.

En ràtios, els països rics han administrat gairebé 100 dosi per cada 100 habitants, enfront d’1,5 dosi per cada 100 persones als països pobres, ha esmentat Tedros.

El director general ha assenyalat que per a aconseguir l’objectiu del 10% de gent vacunada en tots els països del món en poc menys de dos mesos es necessita “la cooperació de tots, especialment de les companyies i del grapat de països que controlen el subministrament mundial de vacunes”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Trudeau guanya les eleccions al Canadà

No obté la majoria absoluta i haurà de cercar suports

Vuit morts en un tiroteig a una universitat de Rússia

L'autor dels fets seria un alumne del centre

L’Europa que deixa Merkel després de 16 anys

El professor de Dret Internacional Públic de la UIB J. David Janer i el periodista alemany Werner Perger analitzen l'abast de la retirada de la cancellera i la popularitat de...

Empaqueten amb plàstic l’Arc de Triomf de París

La intervenció, en memòria al projecte de la parella artística Jeanne-Claude i Christo Vladimir Javacheff, ha provocat tota mena de reaccions entre els parisencs,...