X

L’ONU alerta que amb el ritme actual el planeta s’escalfarà 3,2 graus aquest segle

Un nou informe de les Nacions Unides fixa el 2025 com a data límit per evitar la catàstrofe climàtica: "Si volem limitar l'escalfament global a 1,5 °C  aquest és el moment, és ara o mai"

04/04/2022

L’ONU alerta que amb el ritme actual el planeta s’escalfarà 3,2 graus aquest segle

21

“L’evidència és clara: el moment de l’acció és ara”. Sense unes polítiques ambientals més enèrgiques de les adoptades actualment, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle augmentaran més enllà de 2025, la qual cosa suposaria un escalfament global de 3,2 graus cap a 2100, quan l’objectiu és no superar l’1,5 graus, adverteix avui un nou informe de l’ONU.

“Si volem limitar l’escalfament global a 1,5 °C  aquest és el moment, és ara o mai”, ha sentenciat Jim Skea, copresident del grup de treball del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès). “Sense una reducció immediata i profunda de les emissions en tots els sectors, serà impossibl”.

Segons l’informe, els escenaris que avaluen, per a limitar l’escalfament, és necessari que les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a escala global aconsegueixin el seu punt màxim abans de 2025, a tot tardar, i es redueixin en un 43%, a tot tardar, en 2030; d’altra banda, també caldria reduir el metà en al voltant d’un terç. Encara que això succeeixi, és gairebé inevitable que se superi temporalment aquest llindar de temperatura, però es podria tornar a situar per sota d’ell a final de segle.

“Estem en una cruïlla. Les decisions que adoptem ara poden assegurar un futur digne. Comptem amb les eines i els coneixements especialitzats necessaris per a limitar l’escalfament”, ha explicat Hoesung Lee, president del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès). “M’encoratgen les accions climàtiques adoptades en molts països. Hi ha polítiques, reglamentacions i instruments de mercat que estan resultant eficaços i que, si s’amplien i s’apliquen d’una manera més generalitzada i equitativa, poden recolzar una forta reducció de les emissions i fomentar la innovació”.

Les emissions netes globals han de baixar un 43% en 2030, respecte a les de 2019, i un 84% en 2050 amb la finalitat de complir amb l’objectiu d’1,5 graus, i fins i tot en cas que això s’aconsegueixi és probable que la temperatura excedeixi aquest límit de manera temporal per a després començar a descendir, indica l’informe.

El document subratlla que fins i tot si els països compleixen els compromisos de reducció d’emissions expressats en la recent Conferència del Canvi Climàtic de Glasgow, al novembre de 2021, la pujada de la temperatura global seria de 2,8 graus a final de segle respecte als nivells preindustrials (1850).

En el text es calcula que el món pot aconseguir la neutralitat de carboni (emissions netes zero) a mitjan d’aquest segle, la qual cosa suposaria reduir les emissions actuals en un 50%.

La major part dels escenaris contemplats per l’informe subratlla que l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 graus no es podrà obtenir abans de la segona meitat de segle.

Les emissions de diòxid de carboni (CO₂) i altres gasos d’efecte d’hivernacle van ascendir a 59 gigatones en 2019, una xifra un 12% major que la de 2010, encara que el ritme d’augment s’ha reduït respecte al període 2000-2009, destaca l’informe.

Les emissions anuals mitjanes en la dècada 2010-2019 van ser més altes que en qualsevol altre decenni previ. Entre 2010 i 2019 el món va emetre gairebé la sisena part (el 17%) de les emissions acumulades en el període industrial (des de 1850) i, segons l’IPCC, només pot permetre’s emetre entorn d’un 20% més per a aconseguir l’objectiu de no sobrepassar 1,5 graus d’escalfament global en aquest segle.

Segons els experts que han elaborat el document, la finalització del qual es va retardar nou mesos a conseqüència de la pandèmia, la crisi sanitària va permetre una reducció momentània d’entorn del 5,8% interanual en les emissions en la primera meitat de 2020, però el fort rebot a final d’any va anul·lar els seus efectes positius.

Al voltant d’un 34% de les emissions en 2019 correspon al sector energètic, un 24% a la indústria, un 22% al sector agropecuari, un 15% al transport i un 6% a la construcció.

En la dècada estudiada les emissions dels sectors energètic i industrial van frenar el seu creixement, però es van mantenir constants en els transports, subratlla el text, segons el qual les àrees urbanes concentren entorn d’un 70% de les emissions, una taxa que va en augment.

Per regions, Àsia Oriental concentra actualment un 17% de les emissions globals, sent la regió que lidera en aquest indicador, seguida d’Amèrica del Nord (12%), Llatinoamèrica i el Carib (10%), Àfrica i el sud-est d’Àsia (un 9% cadascun), Àsia Meridional i Europa Occidental (un 8% cadascun).

No obstant això, Amèrica del Nord acumula el 23% de les emissions de l’era industrial iniciada en 1850, Europa el 16%, Àsia Oriental el 12% i Llatinoamèrica l’11%, sent els majors emissors històrics.

En cas de ser complerts, els compromisos assumits en la Conferència del Canvi Climàtic de Glasgow reduirien les emissions entre 4 i 7 gigatones de CO₂, una xifra encara lluny de les 20 gigatones necessàries per a no superar en 1,5 graus la pujada global de temperatures.

“Avancem ràpidament cap al desastre climàtic”

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha afirmat en la presentació de l’informe que a la vista dels riscos que suposa l’escalfament global “invertir en combustibles fòssils és una bogeria moral i econòmica”. “A vegades es presenta als activistes climàtics com a perillosos radicals, però els veritablement perillosos són els països que estan incrementant la producció de combustibles fòssils”, ha assenyalat en la seva intervenció.

Segons Guterres “avancem ràpidament cap al desastre climàtic”, en referència a l’informe, i ha afegit que al ritme actual es duplicarà el límit d’1,5 graus d’increment de la temperatura mitjana global establert en els Acords de París. “Alguns governs i líders empresarials diuen una cosa i fan la contrària, estan mentint, i els resultats seran catastròfics”, ha afirmat el màxim responsable de l’ONU, qui ha assenyalat com a principals conseqüències les inundacions, onades de calor, tempestes, sequeres o l’extinció de milions d’espècies.

“Això és el que ens diu la ciència que ocorrerà si mantenim les actuals polítiques”, ha augurat Guterres, qui ha subratllat que per a aconseguir l’objectiu de mantenir l’escalfament global aquest segle en 1,5 graus “necessitem reduir les emissions globals un 45% aquesta dècada”.

Els actuals compromisos de reducció d’emissions, expressats en la recent Cimera del Canvi Climàtic de Glasgow, no aconseguiran aquest objectiu, sinó que suposaran un augment de les emissions del 14%, ha indicat Guterres: “En primer lloc, hem de triplicar la velocitat del canvi a energies renovables”.

04/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT